ОБЗОР

site.btaОБНОВЕНА Визитите на Мелони в Делхи и Абу Даби показаха, че Италия гледа все по-внимателно към Индия и ОАЕ, а може би и към формата "И2Ю2"

Визитите на Мелони в Делхи и Абу Даби показаха, че Италия гледа все по-внимателно към Индия и ОАЕ, а може би и към формата "И2Ю2"
Визитите на Мелони в Делхи и Абу Даби показаха, че Италия гледа все по-внимателно към Индия и ОАЕ, а може би и към формата "И2Ю2"
Джорджа Мелони и Нарендра Моди по време на визитата на Мелони в Делхи, Снимка: АП

Италианската министър-председателка Джорджа Мелони беше на 2 март на официално посещение в Индия. Това бе първата й официална двустранна визита в азиатска държава. Мелони всъщност вече на два пъти посети Азия. Първо за срещата на върха на Г-20 в Индонезия миналата есен, а после на 23 декември беше на еднодневна неформална визита в Ирак за традиционната премиерска предколедна среща с италианските военнослужещи на мисия в тази държава. Тези две посещения в Азия обаче, нямаха нищо общо с тържествената атмосфера на тази официална визита и с бляскавия прием, който сега италианският премиер получи в Делхи, отбелязват италиански медии.

Визитата на Мелони в Индия се вписа в нейната стратегия за засилване на ролята на Италия на международната сцена, за утвърждаване на италианското влияние дори в райони, които доскоро се възприемаха като „запазена територия” за други страни. Досега на Индия се гледаше например като на голям партньор на Франция или на Обединеното кралство и почти никой не свързваше тази страна с Италия.

През настоящата година Индия е ротационен председател на Г-20. Броени дни преди там да пристигне Мелони, на посещение в Делхи беше и германският канцлер Олаф Шолц, припомнят италиански медии.

Официалната визита на италианската министър-председателка в азиатския гигант се проведе, малко след като Италия и Индия отбелязаха 75-години от установяването на дипломатически отношения, припомня италианското аналитично издание „Паджела политика”. Италия установи дипломатически връзки с Индия през 1947 г. През 1953 г. индийският премиер Джавахарлал Неру посети Италия. През 1995 г. в Индия на посещение беше италианският президент Оскар Луиджи Скалфаро – първият италиански държавен глава на официална визита в азиатската страна. През 2005 г. в Индия беше президентът на Италия Карло Адзелио Чампи. Две години по-късно, през 2007 г., в Индия на официално посещение беше и Романо Проди – първи италиански премиер на официално посещение в тази страна.

През второто десетилетие на 21 век обаче отношенията между Италия и Индия белязаха сериозен спад заради две афери. Първата е известна като „Аферата Аугуста Уестланд”. През 2014 г. Индия анулира договор за закупуване на 12 хеликоптера от Италия, след като италиано-британската компания за проектиране и производство на хеликоптери „Агуста Уестланд”, контролирана от италианския холдинг „Финмеканика”, беше обвинена, че е платила подкупи, за да спечели търга за доставката на хеликопери. Сделката, сключена още през 2010 г., беше на  стойност 630 милиона долара. А се смяташе, че „Агуста Уестланд” е платила подкупи в размер на 60 милиона долара. Днес и „Аугуста Уестланд”, и „Финмеканика” са вече част от новия италиански холдинг „Леонардо”.

Втората афера, довела до силно охлаждане на италиано-индийските отношения, стана известна като „Аферата Енрика Лекси” или „Аферата с двамата италиански морски пехотинци”. Случаят произтича от инцидент, свързан с частния петролен танкер „Енрика Лекси”, плаващ под италиански флаг и охраняван от шестима италиански морски пехотинци заради пиратски набези в някои участъци от курса му.  На 15 февруари 2012 г. двама от тези морски пехотинци -  Масимилиано Латоре и  Салваторе Джироне, застреляха двама индийски рибари, намирали се на борда на индийския риболовен кораб „Сейнт Антъни”. Инцидентът се разигра в района на индийския щат Керала. Двамата италиански морски пехотинци казаха, че са взели индийските рибари за пирати, които имали намерение да атакуват италианския петролен танкер. Така се стига до съдебна сага, продължила цяло десетилетие. Първоначално имаше две извънсъдебни споразумения за изплащане на обезщетения от италианската държава на близките на двамата убити индийци и на собственика на кораба „Сейнт Антъни”, но индийският Върховен съд отмени договорите, смятайки че това е опит да бъде заглушен гласът на правосъдието, за да не се стигне до съдебно дело и до справедлива присъда. По време на последвалата съдебна сага на два пъти двамата италиански морски пехотинци получиха право да напуснат ареста в Индия и да се приберат в Италия. При единия случай поводът беше да гласуват в парламентарните избори в Италия през 2013 г., след което Италия обаче за кратко отказа да върне пехотинците в индийския арест, което наля още масло в огъня на скандала.  В отговор Индия спря да зачита дипломатическия имунитет на тогавашния посланик на Италия Даниеле Манчини и не му позволи да излиза от страната, докато морските пехотинци не бъдат върнати в индийския арест. Нещата не се уталожиха, дори и когато италианците в крайна сметка бяха върнати в Индия година по-късно.

През годините се стига и до арбитражен съд в Хага заради съдебния спор. Той се произнесе, че Италия трябва да плати на Индия обезщетение от 1,1 милиона евро, от които по-голямата част отидоха за близките на убитите индийски рибари, а по-малката част за собственика на кораба „Сейнт Антъни”. С част от парите бяха покрити и съдебно-административните разходи по случая и накрая през юни 2021 г. Индия свали обвиненията срещу двамата италиански морски пехотинци.

Така тази афера, обтегнала драстично отношенията между двете страни и проточила се по време на управлението на седем италиански правителства, приключва и пътят към разведряване на двустранните връзки е отворен, посочва изданието „Паджела политика”.

По време на вчерашната визита в Делхи Мелони беше посрещната в президентския дворец с тържествена церемония, включваща почетен караул, преглед на войските, военен оркестър и традиционни индийски танци. След това тя имаше разговори с премиера на Индия Нарендра Моди и с президентката на страната Драупади Мурму. А после италианският премиер беше и сред почетните оратори на осмото издание на геополитическия форум „Диалог Райсина”, утвърдил се като един от водещите в региона, припомнят АНСА и „Соле 24 оре”. Името на форума идва от името на района в Делхи, в който се намират най-важните административни учреждения – индийското президентство и централата на индийското правителство.

Темата за Украйна логично беше водеща във всички тези прояви. Мелони навсякъде не пропусна да изтъкне италианската позиция относно руската инвазия в Украйна, но се опита и да привлече индийския премиер Моди в ролята на посредник за улесняване на постигането на мир в тази страна, отбелязва „Соле 24 оре”.  Но неутралната позиция на Индия по някои елементи от украинското досие остана непокътната, допълва изданието.

„Индия може да улесни пътя към постигане на справедлив мир в Украйна. Събитията от 24 февруари 2022 г. ни върнаха назад в 20 век. Миналата седмица бях в Киев и видях с очите си суровата реалност на място, видях силата на украинския национален дух насред разрушенията. Войната в Украйна е война в Европа, която е отдалечена от други части на света, които в много случаи преживяват свои собствени страдания. Но това не трябва да засенчва важността на този конфликт срещу териториалната цялост на суверенна страна, в нарушение на фундаменталните принципи на световния ред, позволяващ на международната общност да просперира. Не можем да приемем основите на международното право да бъдат застрашени”, заяви Мелони на форума "Диалог Райсина".

А преди това след срещата си с Моди тя заяви: „Моди знае каква е италианската позиция по въпроса, той знае, че Италия подкрепя изцяло Украйна”. После Мелони допълни, че Италия се надява и желае Индия в качеството й на председател на Г-20 да може да изиграе роля в улесняването на прехода към прекратяване на военните действия в Украйна и в постигането на справедлив мир, предаде АНСА. В отговор Моди припомни, че още от началото на конфликта Индия е заявила, че въпросът може да се реши само чрез диалог и дипломация. Моди акцентира също, че Индия е готова в най-висша степен да допринесе за какъвто и да е проект за мир.

Въпреки това изявление на Моди обаче, от негова страна не дойде осъдително изказване срещу действията на Русия спрямо Украйна, отбелязва „Соле 24 оре”. Премиерите на Италия и Индия публикуваха съвместно изявление след срещата им, като в повечето от точките му те изразяваха обща позиция. Така например, в точка шеста от документа Рим и Делхи призоваха за незабавно прекратяване на огъня в Украйна и от двете страни и изразиха безпокойство от хуманитарната криза в тази страна. Но впечатление направи предходната пета точка, в която само Италия заяви, че с най-силни думи осъжда отново руската агресия в Украйна, но Индия не се присъедини към тази позиция. Така че мисията на Мелони да извади Моди и Индия от неутралитета им относно осъждането на действия на Русия в Украйна, не се увенча с успех, посочва „Соле 24 оре”.

Но пък това не попречи на развоя на двустранните отношения и Индия и Италия изразиха готовност да ги издигнат до ниво на стратегическо партньорство. Мелони освен това определи приема, който е получила в Делхи, като бляскав.

По време на визитата на Мелони в Делхи малко в сянка остана и посещението й на Мемориала на Махатма Ганди. Там италианският премиер направи паралел между Ганди и  Джузепе Мацини, един от бащите на италианското обединение, смятан и за един от силните вдъхновители на индийското обединение. И за Мацини, и за Ганди Мелони каза, че те са едни от малкото примери в света за хора, които само със силата на мисълта и убежденията си и с изключителната си посветеност на една кауза през целия си живот, са постигнали възраждането на собствените си страни. За Мацини и Ганди Мелони заяви още, че това са двама патриоти, чиито дела са показали пътя, по който трябва да вървят народите на Италия и Индия. Мелони освен това нарече Италия и Индия „хилядолетни цивилизации, борили се за своята независимост и обединени днес в  защитата на демокрацията и на свободата”. Тези доста ласкави паралели и съпоставки само потвърждават завишения интерес на Италия към Индия, отбелязват АНСА и „Соле 24 оре”.

Но всъщност сближаването между Италия и Индия започна още при предшественика на Мелони – Марио Драги, отбелязва аналитичното издание „Формике”. Така че сега Мелони показва придържане и по този въпрос към курса, следван от Драги.  А всичко това се вписва  и в засиления интерес на ЕС като цяло към Индия, намираща се в  регион, в който Китай в последно време засилва влиянието си и в който се води и стратегическо съревнование между Пекин и Вашингтон. Регионът като цяло има голям принос за световния БВП, там са и трите важни икономики – Индия, Китай и Япония. Зоната е и един от иновационно-технологичните полюси в света. Всичко това бе изтъкнато неотдавна в анализ във „Формике” от италианския посланик в Делхи Винченцо де Лука. Той определи Индо-тихоокеанската зона като централна за интересите на Европа и подчерта, че Италия само може да приветства навлизането на ЕС в този регион. На района трябва да се гледа като на един от източниците на суровини и на възможности за диверсификация за италианската икономика. За целта обаче трябва да има устойчиви вериги на доставки и сигурни пътища, както и добре функциониращи инфраструктури и обмен, основан на международните правила, допълни дипломатът в анализа си.

Засега според различни наблюдатели Италия и Индия най-вече ще задълбочат сътрудничеството в областта на отбраната и военните технологии. Неотдавна на авиационното биенале „Аеро Индия” в Бангалуру Италия бе една от малкото държави, представена там и от политици, а не само от компании от авиационния сектор. По време на изложението  италианският заместник-министър на отбраната Матео Перего ди Кремнаго разговаря с индийския министър на отбраната Раджнат Сингх и с началника на генералния щаб на индийските въоръжени сили генерал Анил Чаухан.  В края на срещите двете страни са разменили проект за меморандум за разбирателство за подновяване на сътрудничеството в отрасъла на отбраната. Сега респективните министерства на отбраната работят по финализиране на текста, който ще бъде подписан възможно най-скоро.

Индия, в която има различни зони на напрежение, е заинтересована от средства за наблюдение на територията и меморандумът за разбирателство може да засили връзките с Италия в тази насока. Индия и Италия освен това имат интереси в областта на полагането на подводни интернет кабели, като в това начинание е въвлечена италианската компания „Телеком Италия Спаркъл”.

В края на февруари заместник-министърът на отбраната на Италия Перего ди Кремнаго освен това заяви за италианската агенция „АДН Кронос”, че сега се отваря нова глава в отношенията на Италия и Индия и италианското правителство трябва да гледа на Индия с изключителен интерес предвид позиционирането на Индия в настоящата и бъдещата глобална динамика.

Между впрочем, въпреки доскорошните отбегнати двустранни отношения Италия никога не е спирала да поглежда с интерес към Индия. Италианският корабостроителен холдинг „Финкантиери” съдейства на Индия за подобряването на способностите на индийския самолетоносач „Инс Викрант”. А след срещата на Моди с Марио Драги по време на Г-20 в Рим при италианското ротационно председателство на Голямата двайсеторка през 2021 г. Индия разреши на италианската компания „Леонардо” да участва отново в търгове за обществени поръчки. Заради скандала с подкупите около италианските хеликоптери „Леонардо”, в качеството му на приемник на замесената в полемиката компания бе с наложена забрана да участва в тези търгове в Индия, припомня изданието „Паджела политика”.

Всичко това говори, че италианско-индийските връзки трябва да се следят с повишено внимание през идните месеци и години.

Паралелно с визитата на Мелони в Делхи там се проведе и среща на външните министри на държавите от Г-20, в която участва и италианският топ дипломат Антонио Таяни.  „Енергиен преход, технологична трансформация, енергийна и хранителна сигурност, имиграция. Италия иска да играе първостепенна роля в борбата с глобалните предизвикателства”, написа в „Туитър” Антонио Таяни по повод участието си в този форум в Делхи.

Ден след визитата в Индия, на 3 март Мелони пристигна на двудневна официална визита в Абу Даби, в Обединените арабски емирства. Целта на посещението бе същата, както и при визитата й в Индия – обсъждане на издигане на двустранните отношения до ниво на стратегическо партньорство след период на обтягане на двустранните връзки, отбелязват италианските медии.  

В случая с ОАЕ двустранните отношения между Абу Даби и Рим се обтегнаха след изкупуването през 2014 г. от авиокомпания „Етихад” на 49 процента от акциите на тогавашния италиански авиопревозвач „Алиталия”. В резултат на тази инвестиция „Алиталия” трябваше да си стъпи на краката до 2017 г., следвайки план за преструктуриране, разработен с помощта на „Етихад”, в който обаче бе заложено съкращаване на доста работни места. Заради този елемент от плана, той не бе подкрепен от останалите акционери и през 2017 г. „Етихад” обяви, че спира инвестициите си в италианската компания. Днес „Алиатлия” вече я няма и Италия има нов авиопревозвач, така че този повод за обтягане на отношенията между Абу Даби и Рим вече не съществува.

Вторият повод дойде, когато през 2021 г. второто правителство на Джузепе Конте наложи ембарго върху продажбата на боеприпаси и ракети за ОАЕ и Саудитска Арабия заради опасения относно ролята на двете страни във войната в Йемен. Тогавашният външен министър на Италия Луиджи Ди Майо определи наложеното ембарго като  ясен сигнал от страна на Италия, че конфликтът в Йемен трябва да се разреши по мирен път. В Йемен ОАЕ и Саудитска Арабия са част от коалиция, бореща се срещу бунтовниците хуси, подкрепяни от Иран и заради този конфликт, според данни на ООН, 80 процента от йеменското население  се нуждае сега от хуманитарна помощ, припомня сайтът „Дифенс нюз”. В отговор на италианското решение ОАЕ разпореди италианските военнослужещи и военни самолети да напуснат военновъздушната база „Ал Минхад” в Дубай. Базата беше от съществено значение за италианските мисии в Ирак и в Афганистан. Италия я използваше и за изтегляне на италианските сили от Афганистан, както и за  участие в мисии в подкрепа на многонационални операции в Индийския океан и Африканския рог, отбелязва „Дифенз нюз”.

Сега двата спора са забравени и Италия и ОАЕ задълбочават сътрудничеството си, отбелязват италианските медии АНСА и „РАИ нюз”.  Визитата на Мелони в ОАЕ идва в момент, в който тази страна е призвана тази година да играе глобална роля, тъй като е домакин на поредното издание на климатичната конференция КОП 28 и на всички предшестващи го събития.

По време на визитата си в ОАЕ Мелони проведе разговор с президента на тази страна шейх Мохамед бин Зайед Ал Нахаян.  Както и по време на срещата си в Делхи с индийския премиер Моди, и при срещата си лидера на ОАЕ Мелони говори и за ситуацията в Украйна. Според нея ОАЕ могат да изиграят от дипломатическа гледна точка роля за улесняване на пътя към постигане на един справедлив за украинците мир, предаде АНСА. Моментът за повдигане на темата за Украйна в разговор с представители на ОАЕ не можеше да бъде по-подходящ. До неотдавна ОАЕ възприемаха прагматичен подход спрямо Москва въпреки руската инвазия в Украйна. Но на 23 февруари на заседанието на Общото събрание на ООН ОАЕ все пак бяха сред 141-те страни, които подкрепиха резолюция, в която се отправя призив към Русия да изтегли незабавно войските си от Украйна.

След срещата си днес с президента на ОАЕ Мелони заяви, че тази страна би могла да изиграе ключова роля и по редица важни за Италия въпроси, като например стабилизирането на Либия и подобряването на финансовата ситуация в Тунис, което би се отразило на миграционните потоци от Северна Африка към Европа през Средиземно море, от които най-много страда Италия. От друга страна ОАЕ биха могли да изиграят и ключова роля  по въпроси, свързани с енергийната политика на Рим в Африка.  Не веднъж Мелони е заявявала амбициите си Италия да се превърне в енергиен хъб за разработваните в Африка енергийни източници. Мелони не веднъж е споменавала и идеята си за „План Матей” за Африка, който да е по модела на отношенията, които едновремешният ръководител на италианския енергиен гигант ЕНИ Енрико Матей е установявал със страните, в които компанията е инвестирала, а именно отношения на двустранен просперитет. Според Мелони този модел би допринесъл за създаване на възможности за африканците, за да не тръгнат те по рискования път на незаконната миграция към Европа. След срещата с президента на ОАЕ Мелони заяви пред журналисти, че и в Абу Даби, и преди това в Делхи, нейните събеседници са били заинтересовани от „Плана Матей”, предаде АНСА.

На срещата на Мелони с президента на ОАЕ бяха приети и два документа. Единият от тях е декларация за намеренията на двете страни за постигане на стратегическото двустранно партньорство, а вторият е за укрепване на двустранното сътрудничество в рамките на КОП 28. Бе пописано и споразумение за сътрудничество между италианския гигант ЕНИ и националната енергийна компания на ОАЕ АДНОК. Както се посочва в сайта на ЕНИ, чрез договора двете компании ще проучат потенциалните възможности в областта на възобновяемите енергии, синия и зеления водород, улавянето и съхранението на въглеродния диоксид, намаляването на емисиите на парниковите газове, подобряването на енергийната ефективност, подкрепата за глобалната енергийна сигурност и устойчивия енергиен преход. В допълнение двете компании ще направят и оценка на областите на сътрудничество с цел постигане на устойчиво развитие.

В края на обиколката си в Индия и в ОАЕ Мелони заяви, че разговорите със събеседниците й в двете страни са надвишили очакванията й, предаде АНСА.

Според анализатора Емануеле Роси, пишещ за италианското аналитично издание „Декоде 39”, визитата на Мелони в Индия и ОАЕ може да постави началото на нова стратегическа динамика и Италия да стане „третото „И” в новия формат „И2Ю2 (I2U2)”. Това е ново групиране на четири държави -  Индия, Израел, САЩ и ОАЕ (буквата „Ю”/ „U” в него идва от наименованието на латиница на САЩ и ОАЕ). Форматът проведе първата си среща на върха чрез видеоконферентна връзка на 14 юли миналата година, като след нея бяха обявени конкретни инвестиции в размер на 2 милиарда долара от страна на ОАЕ  в проект в областта на фермерството в Индия, в които ще се включат частни компании от Израел и САЩ и който ще увеличи добива на култури в Индия, което пък ще спомогне за намаляване на хранителната несигурност в Югоизточна Азия и Близкия изток. Страните се договориха тогава и за подпомагане на проект отново в Индия в областта на възобновяемата енергия (вятърна и слънчева), посочва „Джерузалем пост”. Това показа, че форматът „И2Ю2” ще бъде за междуправителствено сътрудничество в областта на икономиката  и енергетиката с цел икономически растеж и търговска синергия. Страните от новата група ще се фокусират по-специално върху съвместни инвестиции и нови инициативи в областта на водните ресурси, енергията, транспорта, космоса, здравеопазването и хранителната сигурност. Ако Италия се присъедини към формата, то зоната му на действие ще се разшири от Индо-тихоокеанския регион през Персийския залив и Близкия изток до Средиземноморието, а пък съвместните усилия на участниците в него биха могли да допринесат за осъществяването на „Плана Матей” на Рим за Африка.

/ПГ/ГГ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 21:48 на 03.10.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация