site.btaЕФЕ: Лула да Силва и Макрон се споразумяха да засилят полицейското сътрудничество в Амазония

ЕФЕ: Лула да Силва и Макрон се споразумяха да засилят полицейското сътрудничество в Амазония
ЕФЕ: Лула да Силва и Макрон се споразумяха да засилят полицейското сътрудничество в Амазония
Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва (вдясно) и френският президент Еманюел Макрон. Снимка: ЕФЕ

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва и френският му колега Еманюел Макрон се споразумяха да засилят полицейското сътрудничество за борба с транснационалната организирана престъпност в района на Амазония, съобщи бразилското правителство, цитирано от испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Лула да Силва се срещна с Макрон в кулоарите на лидерската среща в рамките на конференцията на ООН за климата КОП 30, която се провежда в амазонския град Белем. Двамата лидери обсъдиха въпроси от общ интерес, като сигурността по 730-километровата граница между Бразилия и Френска Гвиана.

В тази връзка бразилският президент покани френския си колега да назначи аташе, което да участва в разузнавателните дейности на Международния център за полицейско сътрудничество за Амазония, открит през септември в град Манаус.

Сред престъпленията, с които този център се бори, са трафикът на наркотици, незаконната сеч и незаконният добив на дървесина – дейности, контролирани от могъщи бразилски картели, които са засилили присъствието си в региона през последните години.

Освен сигурността Лула да Силва изрази очакванията си да се подпише търговското споразумение между Европейския съюз и Меркосур тази година - същото това споразумение, което френското правителство не желае да подпише поради съпротива от страна на селскостопанския сектор.

Лидерите обсъдиха и наскоро създадения Фонд за вековни тропически гори, за който френското правителство обяви вноска от 500 милиона евро.

(Тази информация се разпространява по споразумение между БТА и ЕФЕ)

/ГГ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 22:18 на 16.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация