site.btaСело Лисец ще отбележи традиционния си празник с концерт на читалищните състави и обща трапеза с курбан-чорба


Ловешкото село Лисец ще отбележи традиционния си празник с концерт на читалищните състави и обща трапеза с курбан-чорба, съобщи за БТА кметът на населеното място Борислав Иванов. Концертът на формациите на Народно читалище „Светлина – 1927 г.“ е тази вечер, а общоселското празненство е утре по обед в местността Врани кладенец.
В предишни години курбан-чорбата се е приготвяла в около 50 казана, но вече няма толкова желаещи и сега ще се готви в осем, обясни кметът. Майстор-готвачите ще бъдат още рано сутринта в гората, за да може ястието да е готово по обед.
От години празникът на Лисец се отбелязва в последната събота на юли и в навечерието на Илинден (по стар стил, 2 август). Пред БТА Мария Славчева каза, че курбан на този ден винаги е имало – още от 1926 г. Това 78-годишната жена е чувала от своите баба и дядо. Те са ѝ предали легенда, която разказва, че през онези смутни времена селото щяло да бъде затрито и от всички страни запалено, тъй като донос от коменданта на Ловеч гласял, че там се укрива бандата на Дочо Узуна. Затова част от властимащите решили да накажат селото, като го разрушат до основи, дори оръдие било докарано наблизо. Намерил се обаче един по-разумен командир, който спасил Лисец с думите „Лесно е да се разруши едно село, но е трудно да се направи”.
Оттогава жителите правят курбан на селото със специално приготвена чорба от телешко месо. И в бедни, и в богати години хората са спазвали тази традиция, като взаимно са си помагали и са се крепили.
В годините на комунизма празникът се е отбелязвал като Ден на урожая, защото се предполага, че до това време е свършила жътвата. През 1996 година 2 август е обявен официално за празник на Лисец.
Мария Славчева не е била сред майстор-готвачите на враникладешката чорба, но знае тайните на приготвянето ѝ от своята майка. Най-напред се кипва водата и се слага телешкото месо. След като и то кипне, се добавят зеленчуците – лук и чушки, които се оставят да врят около час. Слагат се домати и всички подправки – дафинов лист, чер пипер, чубрица, и отново за час ври. Характерният вкус на ястието се дължи на запръжката – с лук и брашно.
Днес в селото живеят близо 800 души, каза кметът Борислав Иванов. По думите му има много млади хора, но повече от 200 души са на възраст над 70 години. Радващо е обаче, че тази година имаме три бебета, допълни той.
Иванов е благодарен, че от Ловеч до Лисец и съседното село Баховица пътуват седем автобуса дневно, защото има населени места, които са онеправдани – веднъж или два пъти седмично например има транспорт, каза още Иванов.
/ХК/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина