site.btaСпециалността "Скандинавистика" и Центърът "Андерсен" на Софийския университет са партньори на Международния литературен фестивал

Специалността "Скандинавистика" и Центърът "Андерсен" на Софийския университет са партньори на Международния литературен фестивал
Специалността "Скандинавистика" и Центърът "Андерсен" на Софийския университет са партньори на Международния литературен фестивал
Специалността "Скандинавистика" и Центърът "Андерсен" на Софийския университет са партньори на международния литературен фестивал. Снимка: СУ [СУ]

Специалността "Скандинавистика" и Центърът за научни изследвания и информация "Ханс Кристиан Андерсен" на Софийския университет "Св. Климент Охридски" са партньори на единадесетото издание на Софийския международен литературен фестивал с фокус върху литературата от Скандинавския север. Това съобщи пресцентърът на висшето училище.

Събитието се организирано от Асоциацията "Българска книга" в партньорство със специалността "Скандинавистика" и с Центъра за научни изследвания и информация "Ханс Кристиан Андерсен" на Софийския университет. На фестивала гостуват нордските автори: Анете Биерфелт (Дания), Егил Бяртнасон и Ирса Сигюрдардоухтир (Исландия), Атле Нес (Норвегия), Селя Ахава, Теро Миелонен и Макс Сек (Финландия) и Ия Йенберг (Швеция). 

Атле Нес, Егил Бяртнасон и Анете Биерфелт имаха срещи със студентите и преподавателите от специалността "Скандинавистика" и посетиха Софийския университет.

Центърът за научни изследвания и информация "Ханс Кристиан Андерсен" участва в детската секция на фестивала с беседа за големия датски приказник, с четене на приказка на датски и български език, и с работилница.

Студентите от специалността помогнаха на всички 200 деца, дошли специално за събитието, да изработят Андерсенови "коледни сърца" от хартия, превърнали се в традиционна датска коледна украса за елха вече повече от 200 години.

Фестивалът продължава до 10 декември в Националния дворец на културата.

 
 

/ХК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:11 на 22.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация