site.btaРазмерът на бюджета на Стратегическия план, касаещ фермерите, се запазва, каза зам.-министърът на земеделието и храните Лозана Василева в Кърджали

Размерът на бюджета на Стратегическия план, който е на разположение за подпомагане на фермерите, остава един и същ - 8 млрд. евро, каза заместник-министърът на земеделието и храните Лозана Василева по време на среща в Кърджали от националната информационна кампания за еврото.

Зам.-министърът уточни, че сключени договори в левове за подпомагане на земеделските стопани, за инвестиционни проекти, няма да има необходимост да се анексират, за да бъдат превалутирани от 1 януари 2026 г. Това ще се случи автоматично. 

Лозана Василева коментира, че и сега българските земеделски производители работят в евросреда, тъй като и Стратегическият план за развитие на земеделието, и Програмата за морско дело и рибарство са програмирани, разходват се и се отчитат в евро. 

Това, което правехме до момента, е, че превалутирахме субсидиите от евро в лева. С приемането на единната валута от 1 януари 2026 г. ще отпадне това превалутиране и субсидиите ще бъдат разплащани на земеделските производители в евро, както ги получаваме, обясни тя.

Василева подчерта, че в сектор "Земеделие" са създадени всички условия за плавното осъществяване на прехода от лева в евро, като отсега в насоките за кандидатстване по инвестиционните мерки сумите са посочени в двете валути.

Не на последно място заместник-министърът на земеделието и храните отчете, че област Кърджали заема достойно място в аграрната карта на България, благодарение на подходящите условия, разнообразието на култури, активността на местните стопани. В региона се обработват над 530 000 декара обработваема земя, земеделските стопани са близо 2400, а броят на животновъдните обекти е близо 1400. 

/ВЙ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 07:27 на 30.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация