site.bta"Вила Юстина" ще презасади част от лозовия си масив с 30 000 нови лози от Франция, туристи от 61 държави идват за дегустации


"Вила Юстина" ще презасади част от лозовия си масив с 30 000 нови лози от Франция догодина. Това съобщи за БТА Мария Баева, директор "Туризъм" във винарската изба. "Налага ни се да презасаждаме лозовият масив на определен период от време, защото почвите изтощават лозите", допълни Баева.
В бъдеще винарната планира да се ориентира повече към българските сортове, като за момента разполага със сортовете Димят, Мавруд и Рубин. Баева допълни, че се планира производство на Димят като пенливо вино. "В момента светът е ориентиран към по-свежите, леки и ефирни вина, пенливите вина. От 2020 година имаме изба, която е само за естествено пенливо вино по резервоарен метод", посочи още Мария Баева.
Относно новата реколта тя обясни, че качеството е много добро, но количеството е значително по-малко. По нейни думи проблемът идва оттам, че гроздето изключително бързо трупа захари и трябва да се обере навреме. "От миналата година ние имаме комбинирано прибиране на гроздето не само ръчно, но и с гроздокомбайн, което позволява да си изпълним плана като количество, което искаме да прибере. Тази година прибрахме 350 тона грозде, от което ще изкараме около 230 тона вино", каза Баева.
Голяма част от продукцията на "Вила Юстина" остава в България, поради което винарната взема участие в конкурси не за да търси разширяване на пазарите си, а за да сравнява продукцията си с други винопроизводители.
Ежедневно в избата се организират винени турове и дегустации на малки и големи групи. "Стремим се да развиваме винения туризъм на максимално ниво и по европейски стандарт. Интересен факт е, че повече чужди посетители са чували за "Вила Юстина", отколкото български посетители. Миналата година бяхме посетени от туристи от 61 държави, включително Лесото, Никарагуа, САЩ (от щатите Хавай, Аляска), Литва и Естония. На ден посрещаме средно от три до седем групи. Работим с големи туроператори и с индивидуални посетители", каза Мария Баева и допълни, че предстои да бъде завършена релакс зона в близост до хотелската част на вилата.
Винарска изба "Вила Юстина" е разположена в полите на Родопската яка, в село Устина, район с богата винена култура. Създадена през 2006 г., днес "Вила Юстина" е представител на съвременното винопроизводство - избата предлага висококачествени вина, а в нея е и изложбената зала на един от най-големите производители на иноксови съдове и технологични решения "Томика Метал". На терен от 200 ха в местността Горката са разположени 40 ха собствени масиви и парк, където се провеждат редица винени събития за туристи. Чисто сортови или купажирани, вината получени от отглежданите бели сортове Шардоне, Совиньон блан, Семийон, Алиготе и Гевюрцтраминер, и червените представители Мерло, Каберне фран, Пино ноар, Мавруд и Рубин, са разделени в 3 серии: Villa Yustina, Four Seasons и Monogram.
БТА ще представи в поредицата "Следвай пътя на новото БГ ВИНО" десетки винарски изби в България преди деветото издание на Глобалната конференция за винен туризъм, чийто домакин ще бъде Пловдив. Организатор на форума е Министерството на туризма в партньорство със Световната организация по туризъм към ООН (UN Tourism).
/СЛС/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина