Green Transition Forum 5.0

site.btaОсигуряването на устойчивост и сигурност в производството на храни обсъдиха експерти в дискусия през четвъртия ден от "Грийн транзишън форум"

Осигуряването на устойчивост и сигурност в производството на храни обсъдиха експерти в дискусия през четвъртия ден от "Грийн транзишън форум"
Осигуряването на устойчивост и сигурност в производството на храни обсъдиха експерти в дискусия през четвъртия ден от "Грийн транзишън форум"
Форумът „Грийн транзишън форум” (Green Transition Forum), посветен на зеления преход, се провежда в „София Ивент Център” (Sofia Event Center). Дискусия на тема: Преобразуване на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор: Осигуряване на устойчивост и сигурност в производството на храни. На снимката(от ляво надясно): Георгиос Каракацанис, основател и директор, EVOTROPIA, Сонсолес Хименес, директор на Alberizas My Greens, Елеонора Маркова, Регионален мениджър за Централна и Източна Европа, UPL Corp, Мария Христова, представител на EIT, Ангел Христов, съосновател на Enthela, Иван Станев, съосновател на Bulgarian Food Exchange, Живко Джамяров, съосновател на Ancestral Superfoods,доц. д-р Георги Тосков от Университета по хранителни технологии – Пловдив. Снимка: Камелия Цветанова/БТА

Преобразуване на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор и осигуряването на устойчивост и сигурност в производството на храни обсъдиха в дискусия експерти по време на четвъртия ден от форума "Грийн транзишън форум" (Green Transition Forum). 

Петдневният форум "Green Transition Forum 5.0: Конкурентоспособност и иновации в страните от Централна и Източна Европа" се провежда в "София Ивент Център". Събитието, което се организира за пети пореден път, е инициатива на "Грийн транзишън форум" и Dir.bg, а Българската телеграфна агенция (БТА) е медиен партньор.

Според Георгиос Каракацанис, основател и директор на "Евотропиа" (EVOTROPIA), регенеративното земеделие носи икономически ползи, защото фермерите, които го развиват, могат за се възползват от зеленото финансиране. 

В европейската банкова система има коефициент на зелени активи, т.е. банките трябва да постигнат зеления компонент и могат да подобрят собствения си рейтинг, като предоставят повече заеми на зелено земеделие. Ако банките могат да избират между фермер, занимаващ се с конвенционално земеделие и такъв, прилагащ регенеративни практики, те ще изберат втория заради по-големите ползи, каза той.  

Каракацанис обясни, че компанията, която представлява, е ангажирана в проучването на 10 пилотни проекта в 10 различни страни в Средиземноморския регион, като целта е да се изследва как може да се промени стандартното земеделие. 

Според него трябва да има система за валидиране на регенеративното земеделие, която да е бърза и лесна. По думите му в това отношение може да се разчита на изкуствения интелект в помощ на фермерите.  

Сонсолес Хименес, директор на "Албирейзес Май Гриънс" (Alberizas My Greens), каза, че през последните десетина година се наблюдават промени на различни технологии и решения. 

Изживяваме нова промишлена революция, имаме добри ценовоефективни решения за проблеми, пред които човечеството се е изправило заради глобалното затопляне - през глада до производството на чистата енергия, изтъкна тя.  

По думите ѝ като цяло в Испания и в други страни по света има примери, които работят, защото хората осъзнават каква връзка има между познанието и практиката и това е формулата за успеха. Според нея, когато има резултати, могат да се следват моделите, които са довели до тях.  

Елеонора Маркова, регионален мениджър за Централна и Източна Европа в UPL Corporation, смята, че дълг на фермерите е да направят прехода към устойчиво земеделие.

"Ние сме пионери в изработването на иновативни решения, които предлагат формули на фермерите за създаване на по-устойчиво земеделие. Био базираните продукти, които предлагаме, позволяват на земеделските стопани да намалят въздействието върху почвата на синтетичната химия с около 40 на сто", обясни тя дейността на компанията, която представлява.  

По думите ѝ фермерите имат нужда от икономическа подкрепа, защото да се направи промяна в технология е рисково. Иновациите изискват инвестиции в развойна дейност, каза Маркова. Тя смята, че факторите за успех при прехода към устойчиво земеделие са три - иновации, сътрудничество и солидарна отговорност.  

Ние създаваме сътрудничество с неправителствени организации, университети и компании, които биха могли да осигурят микрофинансиране, обясни Маркова.  

/ЕС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:55 на 21.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация