site.btaОсигуряването на устойчивост и сигурност в производството на храни обсъдиха експерти в дискусия през четвъртия ден от "Грийн транзишън форум"


Преобразуване на селскостопанския и хранително-вкусовия сектор и осигуряването на устойчивост и сигурност в производството на храни обсъдиха в дискусия експерти по време на четвъртия ден от форума "Грийн транзишън форум" (Green Transition Forum).
Петдневният форум "Green Transition Forum 5.0: Конкурентоспособност и иновации в страните от Централна и Източна Европа" се провежда в "София Ивент Център". Събитието, което се организира за пети пореден път, е инициатива на "Грийн транзишън форум" и Dir.bg, а Българската телеграфна агенция (БТА) е медиен партньор.
Според Георгиос Каракацанис, основател и директор на "Евотропиа" (EVOTROPIA), регенеративното земеделие носи икономически ползи, защото фермерите, които го развиват, могат за се възползват от зеленото финансиране.
В европейската банкова система има коефициент на зелени активи, т.е. банките трябва да постигнат зеления компонент и могат да подобрят собствения си рейтинг, като предоставят повече заеми на зелено земеделие. Ако банките могат да избират между фермер, занимаващ се с конвенционално земеделие и такъв, прилагащ регенеративни практики, те ще изберат втория заради по-големите ползи, каза той.
Каракацанис обясни, че компанията, която представлява, е ангажирана в проучването на 10 пилотни проекта в 10 различни страни в Средиземноморския регион, като целта е да се изследва как може да се промени стандартното земеделие.
Според него трябва да има система за валидиране на регенеративното земеделие, която да е бърза и лесна. По думите му в това отношение може да се разчита на изкуствения интелект в помощ на фермерите.
Сонсолес Хименес, директор на "Албирейзес Май Гриънс" (Alberizas My Greens), каза, че през последните десетина година се наблюдават промени на различни технологии и решения.
Изживяваме нова промишлена революция, имаме добри ценовоефективни решения за проблеми, пред които човечеството се е изправило заради глобалното затопляне - през глада до производството на чистата енергия, изтъкна тя.
По думите ѝ като цяло в Испания и в други страни по света има примери, които работят, защото хората осъзнават каква връзка има между познанието и практиката и това е формулата за успеха. Според нея, когато има резултати, могат да се следват моделите, които са довели до тях.
Елеонора Маркова, регионален мениджър за Централна и Източна Европа в UPL Corporation, смята, че дълг на фермерите е да направят прехода към устойчиво земеделие.
"Ние сме пионери в изработването на иновативни решения, които предлагат формули на фермерите за създаване на по-устойчиво земеделие. Био базираните продукти, които предлагаме, позволяват на земеделските стопани да намалят въздействието върху почвата на синтетичната химия с около 40 на сто", обясни тя дейността на компанията, която представлява.
По думите ѝ фермерите имат нужда от икономическа подкрепа, защото да се направи промяна в технология е рисково. Иновациите изискват инвестиции в развойна дейност, каза Маркова. Тя смята, че факторите за успех при прехода към устойчиво земеделие са три - иновации, сътрудничество и солидарна отговорност.
Ние създаваме сътрудничество с неправителствени организации, университети и компании, които биха могли да осигурят микрофинансиране, обясни Маркова.
/ЕС/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина