Световен ден на прехраната

site.btaЦеремония на ФАО подчерта жизненоважната роля на водата за продоволствената сигурност

Церемония на ФАО подчерта жизненоважната роля на водата за продоволствената сигурност
Церемония на ФАО подчерта жизненоважната роля на водата за продоволствената сигурност
Снимка: ФАО

Световната церемония по отбелязването на тазгодишния Световен ден на прехраната през 2023 г. се проведе днес в Рим на фона на нарастващ глад и конфликти в света. Участниците подчертаха жизненоважната роля на водата в основата на продоволствената сигурност и как можем да управляваме по-добре и да не приемаме за даденост този ценен и ограничен ресурс, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО).

Във встъпителната си реч генералният директор на ФАО Ку Донгю каза, че тазгодишната тема на Световния ден на прехраната "Водата е живот, водата е храна. Не изоставяйте никого" подчертава "жизненоважната връзка между водата и храната - без вода няма храна и няма продоволствена сигурност без водна сигурност".

Бързото нарастване на населението, урбанизацията, индустриализацията, икономическото развитие и климатичната криза обаче се отразиха на нашите водни ресурси по целия свят, докато увеличаващите се наводнения и суши оказват допълнително въздействие върху хранителните системи, застрашавайки поминъка на милиони фермери, отбеляза Ку.

Произвеждане на повече с по-малко

По думите на генералния директор на ФАО добрата новина е, че можем да произвеждаме повече и по-добре с по-малко. "Можем да намалим използването на вода, като я използваме разумно и я рециклираме. И можем да намалим водния отпечатък на селското стопанство, като възприемем холистичен и интегриран подход към управлението на водата", посочи той.

Президентът на Италия Серджо Матарела отбеляза в своето обръщение, че недостигът на вода е в основата на бедността, на конфликти и следователно ресурсът трябва да се управлява "с решителност и изобретателност, тъй като може да доведе до мир и благополучие".

Според ирландския президент Майкъл Д. Хигинс се намираме в опасна повратна точка по отношение на този ценен ресурс.

А папа Франциск в послание, прочетено от негово име, заяви, че Световният ден на прехраната се празнува във време, когато "мизерията и отчаянието не дават отдих на много от нашите братя и сестри". Той подчерта "незаменимата стойност" на водата като ресурс за всички живи същества на планетата.

"Устойчивото управление на водата за селското стопанство и производството на храни е от съществено значение за прекратяване на глада, постигане на целите за устойчиво развитие и запазване на водата за бъдещи поколения", подчерта в своето видео послание генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Днешното честване на Световния ден на прехраната включваше и връчването на втората по рода си награда за постижения на ФАО, която отличава професионалните постижения, отдадеността и иновациите в областта на селското стопанство и продоволствената сигурност. Тази година наградата беше присъдена съвместно на "Сара Бангла Кришак сосайъти" (Sara Bangla Krishak Society), национална фермерска организация от Бангладеш, и "Фармар лайфлайн технолоджис" (Farmer Lifeline Technologies) от Кения, която е пионер в технологиите за откриване на вредители и болести по културите. Освен това генералният директор на ФАО поздрави офиса на организацията в Непал за неговия Център за спешна помощ за трансгранични болести по животните.

По-късно през седмица, на 19 октомври, Световният ден на храната за младежи ще събере готвачи, влиятелни лица, новатори и специални гости с млади умове за увлекателен междукултурен разговор и готварско шоу. 

Водещото събитие на Световния форум по храните (WFF) ще се проведе в централата на ФАО в Рим на 16-20 октомври. Събитието включва Глобалния младежки форум на Световния форум по храните, Форума за наука и иновации на ФАО и Инвестиционния форум "Ръка за ръка" на ФАО.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:55 на 02.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация