През 2022 г. близо 4000 индонезийци са посетили страната ни, като предпочитана дестинация е София

site.btaБългария и Индонезия обсъждат възможностите за разширяване на сътрудничеството си в туризма

България и Индонезия обсъждат възможностите за разширяване на сътрудничеството си в туризма
България и Индонезия обсъждат възможностите за разширяване на сътрудничеството си в туризма
Снимка: Министерство на туризма

Министърът на туризма Зарица Динкова се срещна с министъра на туризма и креативната икономика на Индонезия Сандиага Салахудин Уно, който е на посещение в България, съобщиха от българското Министерство. В срещата се включи и посланикът на страната Иуан Богананта.

Двамата министри обсъдиха възможностите за разширяване на сътрудничеството и обмена на кадри в туризма. Индонезия е държава, в която 45 млн. души са заети в туризма и креативните индустрии. Имайки богат опит в сектора, държавата разполага с висококвалифицирани кадри, които проявяват интерес към България. По данни на Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC)  през 2022 г. в туризма и свързаните с него отрасли се е формирал БВП на стойност 45,5 млрд. долара, като туризмът е създал и над 11 млн. работни места в Индoнезия. Според прогноза на Световния съвет за пътувания и туризъм делът на туризма в индонезийската икономика се очаква да нарасне от 3,6 на сто до 5,7 на сто в следващите 10 години, а броят на работните места в туризма и свързаните с него отрасли да достигне 16 млн. до 2032 г.

"Отдаваме голямо значение на развитието на нашите двустранни отношения и за мен е чест да сте тук на първия ми работен ден", заяви министър Зарица Динкова и подчерта: "Наред с летния туризъм, България се превръща в предпочитана дестинация за ски, културно-исторически, уелнес и СПА туризъм". 

"За нас това е исторически ден, тъй като това е първата среща между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и креативната икономика на Индонезия", заяви гостът. "Най-добрият начин да започнем нашите отношения в туризма е с кулинарно преживяване. Решихме, че България ще бъде нашия кулинарен хъб за Европа", каза министър Сандиага Салахудин Уно, който ще посети в рамките на деня фабрика за производство на индонезийска храна в близост до Пловдив. 

В отговор министър Динкова предложи на индонезийската страна в България да гостуват техни кулинарни звезди.

България полага основите на устойчивото развитие на целогодишния туризъм и предлага много конкурентни условия за инвестиции в сектора, подчерта министър Динкова. Страната ни формира една от най-добрите стойности за туристически продукт в сравнение с повечето страни в региона. Това е и причината да привлича все повече туристи, дори от далечни дестинации като Индонезия.

Министър Динкова подчерта, че България е на 3-то място в Европа по културно-исторически артефакти, веднага след Италия и Гърция и втора по биоразнообразие. "Природата е дала на България най-голямото богатство – вълшебните извори на здраве и красота. Интересен факт е, че страната ни е на 2-ро място в Европа след Исландия по термални минерални извори – над 1600. Потенциалът им тепърва ще се развива", подчерта министър Динкова. 

През 2022 г. близо 4000 индонезийци са посетили страната ни, като предпочитана дестинация е София. Двамата министри изразиха съгласие, че в туризма реципрочността е от изключително отношение и има много неизползвани възможности, върху които да се градят двустранните отношения.

Днес, в интервю за БТА, посланикът на Индонезия у нас Иуан Богананта, заяви, че двете страни са много ефективни в промотирането на своя туризъм и в правенето на успешни кампании. България е невероятна, тъй като вие имате всичко – море, планини, ски, исторически забележителности. Това е пълен пакет. Също така в Индонезия, и особено на остров Бали, има българско общество, което само по себе си представлява интерес за местните индонезийци. Особено след края на пандемията все повече българи посещават Индонезия, каза още дипломатът пред БТА.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:55 на 28.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация