Забавя се и активността в Канада

site.btaПромишленото производство в САЩ през май намалява за седми пореден месец

Промишленото производство в САЩ през май намалява за седми пореден месец
Промишленото производство в САЩ през май намалява за седми пореден месец
Снимка: АП

Промишленото производство в САЩ намалява през май за седми пореден месец на фона на продължаващия спад на новите поръчки в условията на по-високи лихвени проценти по кредитите, предаде Ройтерс. 

Заетостта в промишления сектор обаче достига до най-високото си равнище от 9 месеца. 

Индексът Пи Ем Ай (PMI), който отразява дейността на мениджърите по доставките в сферата на производството в САЩ, се понижава до 46,9 пункта през май при 47,1 пункта през април, съобщи американският Институт за управление на доставките (ISM).

За седми пореден месец показателят остава под нивото от 50 пункта, което е индикатор за свиване на обемите на промишленото производство. Това е най-дългият период от времето на "Голямата рецесия", през който индексът Пи Ем Ай е под 50 пункта, отбелязва Ройтерс.

Производственият сектор, който формира 11,3 на сто от икономиката на САЩ, изпитва затруднения поради повишаването на водещите лихвени проценти в страната. Управлението за федерален резерв на САЩ ги вдигна с цели 500 базисни пункта от март 2022 г. насам, за да укроти галопиращата инфлация. Това обаче доведе до свиване на кредитирането и до свиване на промишленото производство, отбелязва Ройтерс. 

Междувременно в Канада беше отчетено забавяне на темповете на активността в промишления сектор на фона на високата инфлация и пониженото търсене от страна на клиентите. 

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI), публикуван от "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global), намалява на сезонно коригирана основа до 49,0 пункта през май при 50,2 пункта през април.

Падането на показателя под нивото от 50 пункта е индикатор за свиване на обемите на промишленото производство, пише Ройтерс.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 08:55 на 04.10.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация