site.btaТърговците на риба на пазара в Каварна отчитат повишено търсене както на сладководна риба, така и на черноморските видове дни преди Никулден

Търговците на риба на пазара в Каварна отчитат повишено търсене както на сладководна риба, така и на черноморските видове дни преди Никулден
Търговците на риба на пазара в Каварна отчитат повишено търсене както на сладководна риба, така и на черноморските видове дни преди Никулден
БТА, Каварна (4 декември 2025) Различни видове жива и прясна риба може да се намери в Каварна в седмицата преди големия празник Никулден, показа репортерска проверка. Снимка: кореспондент на БТА в Добрич Михаела Димитрова (КН)

Търговците на риба на пазара в Каварна отчитат повишено търсене както на сладководна риба, така и черноморските видове, показа репортерска проверка на БТА.

Стела Димитрова споделя, че клиентите вече активно купуват шаран и толстолоб - задължителни за празничната трапеза. „Всички риби се търсят - карагьоз, паламуд, сафрид, попчета, калкан. За Никулден всеки избира според вкуса си, но традицията повелява на масата да има шаран“, казва тя.

По думите ѝ най-вкусната рецепта е с черноморска риба. За празника семейството ѝ ще приготви специален микс от пържени черноморски риби. Сред предпочитаните празнични ястия остава и пълненият шаран с ориз, орехи и стафиди.

От сутрешния улов на даляна Мариана Христова предлага сафрид, харип и атерина. На щанда ѝ има още жив шаран, толстолоб и морски раци. „Последните дни хората отново се връщат към традиционното - шаран с люспи“, обяснява тя. Христова препоръчва за празника печена морска лястовица със зеленчуци - цяла риба, подправена със сол, черен пипер, картофи, чери домати, чесън и девесил, първоначално под фолио, после запечена до златисто.

Цените на пазара варират: толстолобът се продава за около 5 лв./кг, шаранът - за 9 лв./кг, сафридът - за 12 лв./кг. Попчето достига 13 лв., а калканът - между 19 и 25 лв. за килограм.

„Преди Никулден хората търсят риба с люспи – шаран, бял амур, толстолоб“, обяснява Мартин Монев. От морето в момента излиза предимно калкан, а годината е била слаба за сафрид и чернокоп.

Традицията е водещ фактор и според Цветан Димитров, който посочва, че шаранът остава най-предпочитан в цялата страна. Причината е не само вкусът, но и обичаят хората да пазят люспи за късмет и берекет. „Морските риби нямат такива люспи – леферът например е почти без люспи“, уточнява той.

В големите търговски вериги в Добрич цените също са различни. Шаранът се предлага между 6,99 и 10,89 лв./кг, паламудът – за 14,99 лв./кг, копърката – за 12,99 лв./кг. Сред по-търсените видове са още дъгова пъстърва (10,99 лв./кг), лаврак (17,99–18,99 лв./кг), толстолоб (5,49 лв./кг) и ципура (23,99 лв./кг). В асортимента влизат и хек за 9,99 лв./кг, филе от минтай, пушен шаран и атлантическа мерлуза на цена 5,99 лв./кг.

/ВЙ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 21:13 на 06.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация