site.btaИзложба на традиционни обредни хлябове от района на Граово представи музеят в Брезник

Изложба на традиционни обредни хлябове от района на Граово представи музеят в Брезник
Изложба на традиционни обредни хлябове от района на Граово представи музеят в Брезник
Изложба на обредни хлябове от района на Граово представи Общинският исторически музей (ОИМ) в Брезник. Снимка: Кореспондент на БТА в Перник Милен Миланов

Изложба на традиционно приготвени обредни хлябове от района на Граово представи Общинският исторически музей (ОИМ) в Брезник в навечерието на Великден. Тя се откри в обновената "Цинцарска къща". Обектът, който наскоро бе ремонтиран, се предостави за стопанисване и управление от Община Брезник на местния музей.   

В изложбата са показани около 40 питки и различни по размер колачи. Те са посветени не само на Великден, но и на други християнски празници. Хлябовете са приготвени от жени от няколко села в региона, сред които Слаковци, Велковци, Долна Секирна, Ярджиловци и др.

Проявата откри заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. Тя изказа благодарност към жените за това, че пазят традицията и я предават в населените места, в които живеят. Добревска припомни, че за Великден в Брезнишко се приготвят различни питки, всяка от които се отличава от останалите със свои характерни особености. Заместник-кметът отбеляза, че идеята за проявата е на директора на ОИМ Емилия Велинова, която е поела цялостната организация.

"Това е начинът ние да предадем това, което вие знаете от вашите майки, баби и прабаби", посочи директорката на музейната институция.

Тя коментира, че във всяко едно от представените села в изложбата е заснет видеоклип по приготвянето на съответния хляб. Предстои материалите да бъдат обединени в общ филм с образователна цел.
На приготвените оригинални питки и погачи ще се направи модел от неядивен материал. Експонатите ще се съхраняват в ОИМ и показват на посетители и гости. 

Най-възрастната участничка, включила се в днешната изложба, е 90-годишната Радка Савчева от с. Долна Секирна. Тя разказа за БТА, че нейните баби и майка са я научили да прави тесто още когато е била в първи клас. Жената показа направена от нея великденска питка, позната още като "кукулник" или "колач". Тя е характерна с това, че върху нея се слагат толкова варени и боядисани яйца, колкото са членовете на дадено семейство. Савчева разказа, че на Великден в Долна Секирна се раздават и малки питки с варено яйце на децата. За момчетата те са наречени "самуница", а за момичетата - "колаче". 

Сред дамите, представили се със свое кулинарно творение от тесто в изложбата, бе и Елизабет Борисова от с. Велковци. Тя и осемгодишният й син Калоян са приготвили заедно жътварска питка. 

"За мен месенето е страст и любов, които до ден днешен развивам и ми доставят удоволствие. Направата на една погача като тази отнема около четири часа", казва жената. Тя коментира, че с подобна питка хората в миналото са отивали на нивата в първия ден на жътвата. По този начин се отблагодарявали на Бог, за да е спорна работата им. 

Борисова допълни, че с мъжа си почитат българските обичаи и традиции, и се стараят да ги предават на децата си.

/ВБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:00 на 25.04.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация