site.btaИзложба на традиционни обредни хлябове от района на Граово представи музеят в Брезник


Изложба на традиционно приготвени обредни хлябове от района на Граово представи Общинският исторически музей (ОИМ) в Брезник в навечерието на Великден. Тя се откри в обновената "Цинцарска къща". Обектът, който наскоро бе ремонтиран, се предостави за стопанисване и управление от Община Брезник на местния музей.
В изложбата са показани около 40 питки и различни по размер колачи. Те са посветени не само на Великден, но и на други християнски празници. Хлябовете са приготвени от жени от няколко села в региона, сред които Слаковци, Велковци, Долна Секирна, Ярджиловци и др.
Проявата откри заместник-кметът на община Брезник Мария Добревска. Тя изказа благодарност към жените за това, че пазят традицията и я предават в населените места, в които живеят. Добревска припомни, че за Великден в Брезнишко се приготвят различни питки, всяка от които се отличава от останалите със свои характерни особености. Заместник-кметът отбеляза, че идеята за проявата е на директора на ОИМ Емилия Велинова, която е поела цялостната организация.
"Това е начинът ние да предадем това, което вие знаете от вашите майки, баби и прабаби", посочи директорката на музейната институция.
Тя коментира, че във всяко едно от представените села в изложбата е заснет видеоклип по приготвянето на съответния хляб. Предстои материалите да бъдат обединени в общ филм с образователна цел.
На приготвените оригинални питки и погачи ще се направи модел от неядивен материал. Експонатите ще се съхраняват в ОИМ и показват на посетители и гости.
Най-възрастната участничка, включила се в днешната изложба, е 90-годишната Радка Савчева от с. Долна Секирна. Тя разказа за БТА, че нейните баби и майка са я научили да прави тесто още когато е била в първи клас. Жената показа направена от нея великденска питка, позната още като "кукулник" или "колач". Тя е характерна с това, че върху нея се слагат толкова варени и боядисани яйца, колкото са членовете на дадено семейство. Савчева разказа, че на Великден в Долна Секирна се раздават и малки питки с варено яйце на децата. За момчетата те са наречени "самуница", а за момичетата - "колаче".
Сред дамите, представили се със свое кулинарно творение от тесто в изложбата, бе и Елизабет Борисова от с. Велковци. Тя и осемгодишният й син Калоян са приготвили заедно жътварска питка.
"За мен месенето е страст и любов, които до ден днешен развивам и ми доставят удоволствие. Направата на една погача като тази отнема около четири часа", казва жената. Тя коментира, че с подобна питка хората в миналото са отивали на нивата в първия ден на жътвата. По този начин се отблагодарявали на Бог, за да е спорна работата им.
Борисова допълни, че с мъжа си почитат българските обичаи и традиции, и се стараят да ги предават на децата си.
/ВБ/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина