site.btaИма много вътрешни огнища на пожара в района на Илинденци, каза комисар Валентин Василев – директор на регионалната противопожарна дирекция

Има много вътрешни огнища на пожара в района на Илинденци, каза комисар Валентин Василев – директор на регионалната противопожарна дирекция
Има много вътрешни огнища на пожара в района на Илинденци, каза комисар Валентин Василев – директор на регионалната противопожарна дирекция
Снимка: кореспондент на БТА в Петрич Деница Кючукова (КН) (архив)

Има много вътрешни огнища на пожара в района на Илинденци. Това каза комисар Валентин Василев – директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Благоевград. Той посочи, че след дъжда вчера, пожарът е овладян, но има активни много вътрешни огнища. 

Има едно по-голямо огнище, което се развива над мраморните кариери. Работим активно, за да го потушим. По другият възлов фронт – в посока Лиляново, сме дислоцирали сили и средства, добави директорът на РДПБЗН. Служители на горските стопанства в Катунци и Сандански, както и четири екипа на пожарната обработват активните огнища и се опитват да локализират пожара. В момента фронтът е в широколистна гора. Остава по-сложна работата по овладяването на ситуацията в труднодостъпна местност при кариерите. Огънят там се разпространява по периферията, но не се развива към населените места, а към Национален парк „Пирин“. Огнищата не се развиват по значителен фронт. Огнеборците работят наземно.

По думите на комисар Василев, вятърът може да усложни ситуацията. За момента температурите са ниски – 31-32 градуса и няма вятър, но положението се променя много бързо. Бяхме свидетели как ситуацията се променя за секунди. Надявам се днес да не е така, каза още директорът на противопожарната служба. Той информира, че рано сутринта е бил вдигнат дрон, който да провери за вътрешни огнища. Измерване на засегната от пожара територия все още не е извършено. 

/АБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 20:02 на 02.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация