site.btaВъвеждат се по-строги мерки за биосигурност в област Хасково заради огнищата на шарка по овцете и козите в област Пловдив

Въвеждат се по-строги мерки за биосигурност в област Хасково заради огнищата на шарка по овцете и козите в област Пловдив
Въвеждат се по-строги мерки за биосигурност в област Хасково заради огнищата на шарка по овцете и козите в област Пловдив
Епизоотичната комисия към областната администрация на Хасково На снимката (от ляво надясно): началникът отдел в ОДБХ - Хасково д-р Христо Тодоров, младши експертът в областната администрация - Хасково Анжелина Янева и областният управител Стефка Здравкова Снимки: кореспондент на БТА в Хасково Николай Грудев

Въвеждат се по-строги превантивни мерки за биосигурност в област Хасково заради огнищата на болестта "шарка по овцете и козите" в област Пловдив. Това реши на свое заседание Областната епизоотична комисия в Хасково.

От началото на месеца са установени три огнища на заразата в съседния на Хасково регион. Основно тя се пренася при негрегламентирано движение на животни, което трябва да бъде строго контролирано, каза началникът на отдел в Областната дирекция по безопасност на храните (ОБДХ) в Хасково д-р Христо Тодоров. Дирекцията се поставя в режим на повишена епизоотична готовност. Ще бъдат извършвани клинични прегледи и пробовземане при най-малкото съмнение за болни дребни преживни животни. Повишават се и мерките за биосигурнаст в самите ферми.

Заболяването не е опасно за хората, но е свързано с големи икономически загуби, предупреди и областният управител на Хасково д-р Стефка Здравкова, която е ветеринар по професия.

 

 

/РИ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 01:38 на 16.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация