site.btaОБНОВЕНА Въпросът със спазването на правата на хората с българско самосъзнание в РСМ е политически, каза министър Николай Милков

Въпросът със спазването на правата на хората с българско самосъзнание в РСМ е политически, каза министър Николай Милков
Въпросът със спазването на правата на хората с българско самосъзнание в РСМ е политически, каза министър Николай Милков
Пресфото - БТА, снимка: БТА/Архив

Въпросът със спазването на правата на хората с българско самосъзнание, както и на българските граждани, които живеят в Република Северна Македония (РСМ), е политически въпрос. Той е залегнал в различни документи, той е залегнал в декларацията на Народното събрание от октомври 2019 г. и ние сме длъжни да реагираме по съответния начин. Това каза в предаването „Защо, господен министър?“ по bTV министърът на външните работи Николай Милков. Той отговори на думите на президента на РСМ Стево Пендаровски, че случаят с нападнатия в Охрид българин Християн Пендиков се политизира. 

Николай Милков отбеляза, че темата за отношенията с България всъщност е въпрос на вътрешнополитически дебат в Република Северна Македония. „В България до голяма степен има изграден вътрешен консенсус за това как ние да развиваме отношенията си с нашата съседка. В този смисъл аз смятам, че този въпрос не е част от вътрешната кампания и няма да бъде, включително и в предизборната кампания. Поне в никакъв случай не в степента, в която това се случва в РСМ, където един от най-острите въпроси на противопоставяне на управляващи и опозиция е именно отношенията с България“, отбеляза Николай Милков. Той допусна обаче, че това в някакъв смисъл е възможно да се случи и у нас. „Допускам, че не може напълно да се изключи що се отнася до отделни детайли за това как точно трябва да се изграждат отношенията ни с РСМ, но в главното ние имаме консенсус и в този консенсус е силата ни“, каза министърът.

Според него в случая с нападението над Християн Пендиков можем да се позовем на това, което прокурорът от РСМ казва в самото начало. „В първите часове след инцидента имам чувството, че там имаше известно стъписване. И веднага след това те трябваше да признаят, че това е престъпление от омраза. Самият прокурор каза, че той е бил атакуван именно като българин и защото е българин, което безспорно е престъпление от омраза. В този смисъл смятам, че бяха и изявленията на Буяр Османи, който посети София“, каза Николай Милков и благодари за този жест на колегата си. 

Според него обаче той релативизирал ситуацията в известен смисъл и се опитал да подели отговорността за инциденти от такъв характер, като казал, че и от двете страни на границата трябва да се прекратят престъпленията и говора на омраза. „В този смисъл това също е косвено признание, че това е престъпление от омраза, то не може да бъде друго“, заяви Милков. Той добави, че трябва да се изчака разследването на случая, което ще излезе със заключения. 

„Проблемът в цялата тази ситуация и в този подход е, че при нас много често се получава, че престъпления от такъв характер остават ненаказани или въобще неразследвани. Имаме престъпленията срещу седалищата на клубовете, които бяха извършени, имахме атаки с огнестрелно оръжие включително. Имаме престъпления от омраза, обиди от омраза, които всеки ден се извършват и спрямо Християн Пендиков те се извършват, докато той е в болницата. Получаваше заплахи и обиди по телефона си, свързани с факта, че се чувства българин“, обясни министърът на външните работи. 

Той каза, че от българска страна ще бъдат предоставени данни за вероятните автори на обидите – на ниво айпи адреси, за да могат да бъдат идентифицирани. „Въпросът е, че ние се занимаваме, а от македонска страна не имало такава реакция“, обясни Милков. 

За момента Християн Пендиков остава тук, защото се счита, че едва ли е безопасно да се върне в РСМ. „Когато се получат уверения, че той може да бъде в безопасност, тогава най-вероятно ще се завърне“, каза още министър Николай Милков. 

Николай Милков посочи, че има дилема, пред която са поставени много хора. Те трябва там в РСМ или да бъдат снишени, да не се занимават с активистка дейност като членове на български клубове, или в другия случай да вземат решение за себе си да дойдат да живеят в България. 

„Това е сериозен проблем, защото вместо да бъдат разследвани престъпниците, тези, които атакуват, на практика в полицията са призовани активистите на клубовете“, каза министърът на външните работи. По думите му те не знаят като какви са призовани – дали като обвиняеми или като свидетели на това, което се е случило в клуба. Те отиват с адвокати, защото съществува риск да бъде използвано това положение в тяхна вреда“, каза той. 

Николай Милков отбеляза, че например Комисията за защита от дискриминация вместо да защитава хората с българско самосъзнание, започва да посещава клуба и да го разследва, затова че евентуално бил носител на дискриминация спрямо останалите в РСМ. 

„Ние сме готови да вървим към деескалация, но тази деескалация трябва да отговаря на определени условия. Връщането на ситуацията, такава каквато беше преди десет дена, нас не ни устройва“, категоричен беше той. 

Конкретното, което искаме е да бъдат защитени правата на българите там. Стремим се към такава деескалация, която ще доведе до по-добра защита на правата на българите. Ако това не се постигне, и чисто и просто отново нещата влязат в нормален коловоз, това е бетониране на  онова статукво, бетониране на агресията“, заяви министърът на външните работи. 

По думите му заявки за това винаги е имало, но очакваме практически стъпки. Като такава той посочи вписването на българите в Конституцията на РСМ. 

Когато е имало случаи на провокация от българска страна, Министерството на външните работи е отбелязвало това, включително с официални реакции на нашия сайт, каза още министърът в отговор на въпрос за поведението на евродепутата Ангел Джамбазки и депутата Костадин Костадинов при отбелязването на годишнината от смъртта на Мара Бунева. 

Такъв тип изказвания не само не водят до добросъседски отношения, а водят до нарастване на напрежението в РСМ, което пък рефлектира по обратен начин върху правата на българите там и отново влизаме в един омагьосан кръг, посочи Николай Милков. Според него РСМ има отговорността да организира честванията, свързани с годишнината от рождението на Гоце Делчев по начин, по който да бъде спасен мира и да бъде спазена сигурността на всички участници. „На мен не ми е известно две държави, които са страна член и страна кандидат или пък две държави членки, които да ограничават достъпа на лица до собствена територия, още повече, ако става дума за евродепутати. Говореше се за Андрей Ковачев – той е докладчик за РСМ в Европейския парламент. Това е парадокс, какъвто няма никъде по света“, обясни Николай Милков.

„Много бихме се радвали да ни дадат данни, които ние нямаме, по отношение на връзки на български политици с тайните служби. Това е техен ангажимент по линия на съюзническите ни отношения по линия на НАТО, когато се говори за тези неща, трябва да има съответните доказателства“, каза Николай Милков по повод изразени съмнения, че български политици имат връзки с руските тайни служби. 

Войната в Украйна 

Не сме получавали упреци, не сме получавали проблемни становища от страна на наши партньори в НАТО или ЕС, напротив – участваме във всички инициативи, които са свързани с указване на помощ за Украйна, отбеляза министърът на външните работи. Той смята, че това дали правим достатъчно или не за Украйна е вътрешнополитическа дилема, която се създава от определени партии и сили, които много биха искали да издълбаят дълбоки разделителни линии, отвъд които да изхвърлят политическите противници. Нека всеки български гражданин да направи своя извод какви са ползите и какви са вредите от тази помощ, призова той. Според него този въпрос е повече въпрос на вътрешна политика.

Николай Милков коментира, че позицията на президента Румен Радев, че „даването на оръжие означава да гасим пожара с бензин“ има своите основания и тя почива на нагласите на една не малка част от българския народ.  

„Моето мнение е, че такъв проблем реално съществува тук в България, който е между политическите партии, които се стремят да се позиционират по начин, който ще се хареса на техните избиратели. В тази връзка казвам, че от страна на международната общност и на самата Украйна, ние критика не сме понасяли“, заяви Николай Милков. 

Той припомни, че от самото начало на войната сме се обявили в полза на международното право, в полза на устава на ООН, в полза на този, който е нападнат и срещу агресора. Това е твърда позиция на България, заяви Милков. По думите му е безспорно, че ескалацията на войната в Украйна би могла да доведе и до глобален конфликт, нещо което трябва да се предотврати на всяка цена. 

За българските туристи, които попадат в мексикански арест, той обясни, че е изпратена моментална нота с искане за информация за известните тогава 18 случая. Николай Милков посочи, че това са изолирани случаи и посъветва всички, които искат да пътуват в Мексико да търсят информация предварително на сайта на Министерството на външните работи. 

Организирането на изборите в чужбина 

Убеден съм, че Министерството на външните работи има потенциала да се справи, каза Николай Милков за организирането на извънредните парламентарни избори в чужбина. „С всеки следващ избор нещата стават все по-сложни „благодарение“ на постоянно усложняващите се регламенти за организация на изборите в чужбина. Тук става въпрос за десетки тонове материали, машини, които в определени срокове трябва да бъдат доставени по всички краища на света, след това да бъдат върнати. Трябва да се ангажират много хора, на последните избори имахме ангажименти с над 4200 души членове на секционни избирателни комисии. Това поражда огромни логистични проблеми“, посочи той. 

Николай Милков отбеляза още, че до момента не е водил разговори дали той ще бъде служебният министър на външните работи, който ще организира изборите зад граница. 

/МК/

news.modal.header

news.modal.text

Към 00:59 на 25.03.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация