site.btaКралят на Йордания Абдула Втори пристига на посещение в България на 25 август 2001 г. - първо на държавен глава след установяване на дипломатически отношения през 1965 г.

Кралят на Йордания Абдула Втори пристига на посещение в България на 25 август 2001 г. - първо на държавен глава след установяване на дипломатически отношения през 1965 г.
Кралят на Йордания Абдула Втори пристига на посещение в България на 25 август 2001 г. - първо на държавен глава след установяване на дипломатически отношения през 1965 г.
София (25 август 2001) Официално посрещане на краля на Йордания Абдула Втори на пл."Св.Александър Невски", който пристига на посещение по покана на президента на България Петър Стоянов. Пресфото-БТА,снимка: Руслан Донев/Архив

На 25 август 2001 г. по покана на президента Петър Стоянов на  двудневно официално посещение в България пристига кралят на Йордания Абдула Втори. Това е първо посещение на държавен глава от Йордания в България след  установяването на дипломатически отношения между двете страни през 1965 г.  Придружават го съпругата му кралица Рания, трите им деца и други членове на кралската фамилия. В официалната делегация са включени министър-председателят и министър на отбраната на Йордания Али Абу Рагеб и министърът на външните работи Абдел Илах ал Хатиб. По време на визитата са обсъдени възможностите за активизиране на търговско-икономическите отношения между двете страни.

Възможностите за активизиране на търговско-икономическите отношения ще са основна тема на  официално посещение краля на Йордания Абдула Втори в България

София, 24 август 2001 г. /БТА/ Кралят на Йордания Абдула Втори пристига в събота на двудневно официално посещение в България по покана на президента Петър Стоянов. Негово Величество ще бъде придружен от съпругата си, кралица Рания.
В делегацията са включени премиерът на Йордания Али Абу Рагеб, който е и министър на отбраната, както и външният министър Абдел Илах ал Хатиб.
Това е първото посещение на йордански крал в България след установяване на дипломатически отношения между двете страни през 1965 г. и първото посещение на държавен глава на арабска страна след 1989, когато няколкостотин хиляди български турци се преселиха в Турция  след кампанията  на тогавашния комунистически режим за промяна на имената им.
Програмата на визитата предвижда среща на четири очи между българския президент и краля на Йордания, след което в тяхно присъствие ще бъдат подписани три спогодби - за въздушни съобщения, за сътрудничество в здравеопазването и програма за сътрудничество в образованието и културата за периода 2001 - 2003г.
През втория ден от посещението крал Абдула Втори и придружаващата го делегация ще посети Пловдив и  военната база в с. Граф Игнатиево, близо до града, която от два месеца се обновява според стандартите на НАТО.
В Пловдив кралят на Йордания ще бъде придружен от премиера Симеон Сакскобургготски. Премиерът ще присъства и на посрещането на делегацията. Стара дружба свързва премиера с бащата на Абдула Втори, покойния крал Хюсеин. Съпругата му, кралица Нур, посети Симеон Сакскобургготски на  частно посещение в София много скоро след победата му на парламентарните избори през юни т. г.
Основна тема на посещението ще бъдат възможностите за активизиране на търговско-икономическите отношения. Йордания е на четвърто място сред арабските страни - партньори на България, но търговският обмен е под-възможностите - не е надхвърлял 20 млн. долара през последните години. Според външнополитическия секретар на президента Димитър Цанчев  има възможности за българско участие в изпълнението на хидростроителни обекти в Йордания,  в енергетиката, туризма, военнотехническата област.
Други вероятни теми на разговорите ще бъдат положението в Близкия изток и в Република Македония, ще бъде обсъждан и процесът срещу българските медици в Либия, но по този въпрос ще бъде запазена дискертност, каза външнополитическият секретар на президента. Предвидена е среща между външните министри на двете страни.
Йордания е уважавана в целия арабски свят и затова разглеждаме това посещение като знак към целия арабски свят, каза Цанчев. 

Започна официалното посещение на  краля на Йордания Абдула Втори в България

София, 25 август 2001 г. /БТА/ Кралят на Йордания Абдула Втори, придружен от съпругата  си кралица Рания,  пристигна днес тук  на двудневно официално посещение по покана на президента  Петър Стоянов.
Заедно с краля пристигнаха премиерът и министър на отбраната на Йордания Али Абу  Рагеб и външният  министър Абдел Илах ал Хатиб.
На летище "София" делегацията бе посрещната от премиера Симеон Сакскобургготски. Веднага след това кортежът се отправи към площад "Александър Невски", където ще се състои официалната церемония по посрещането. 
По програма след кратка фамилна среща между българската президентска двойка и краля и кралицата на Йордания ще се състои среща на "четири очи" между Петър Стоянов и Абдула Втори,  след което в тяхно  присъствие ще бъдат подписани три двустранни спогодби.
Тази вечер в столичния хотел "Шератон" е официалната вечеря от президента и съпругата му в чест на крал Абдула Втори и кралица Рания.

Българският президент Петър Стоянов и кралят на Йордания Абдула Втори обсъдиха възможностите за развитие на търговията и проблемите в Близкия изток и на Балканите

София, 25 август 2001 г. /БТА/ Двойно по-дълго от предвидените 20 минути продължи срещата на "четири очи" тази вечер между българския президент Петър Стоянов и краля на Йордания Абдула Втори, който е тук на двудневно официално посещение по покана на президента Стоянов.  
В изявление за медиите след срещата Петър Стоянов каза, че са били обсъдени някои от най-важните аспекти на двустранните отношения, сред които развитието на търговските отношения и неизползваните възможности пред тях, възможностите за създаване на смесени предприятия и излизане на трети пазари, сътрудничеството в туризма и други.
Уверен съм, че посещението на негово величество ще даде силен тласък за развитие на двустранните отношения, но също и на отношенията между България и останалите страни от арабския свят, каза президентът Стоянов. Според него ясно изразените приоритети  на България за членство в НАТО и ЕС по никакъв начин не пречат страната да развива своите приятелски и взаимоизгодни отношения с държавите от арабския свят, сред които много важно място заема Йордания.
Предмет на разговора са били и проблемите на регионите, в които се намират двете страни - Близкия изток и Балканите. Без съмнение политическата ситуация оказва своето влияние върху икономическото развитие на нашите страни, което е още една предпоставка да се обърнем още повече един към друг, да намерим пресечните точки на нашия интерес и да си помогнем в този нелек за нашите две държави период, каза президентът Стоянов.
Той съобщи още, че е споделил с краля на Йордания настроенията, които витаят сред българското общество по отношение на предстоящия процес в Триполи срещу шестимата български медици, обвинени в умишлено заразяване на либийски деца с вируса на СПИН. Стоянов изразил желанието на всички български политици и български граждани този процес да завърши с една справедлива присъда, отчитайки, че нито един човек в България не допуска, че българските лекари и медицински сестри са могли да извършат умишлено престъплението, в което са обвинени.
За нас е изключителна чест и удоволствие да бъдем тук, на нашето първо посещение в България, каза крал Абдула Втори в изявлението си пред медиите. Според него България и Йордания могат да си предложат взаимно много неща и той е убеден, че по време на това посещение ще бъдат открити много общи неща, особено в сферата на икономическия обмен.
България и Йордания имат ясна визия за своето развитие и аз съм убеден, че с полаганите усилия ще успеем да повишим социалното равнище на нашите две страни, колкото се може по-бързо, каза монархът.
Той отправи покана към президента да посети Йордания и добави, че поканата важи и за представителите на частния бизнес, които ще могат да видят на място какво свързва двете страни и какво може да послужи като мост между тях. 
След срещата между двамата държавни глави бяха подписани три  двустранни спогодби - за въздушни съобщения, за сътрудничество в здравеопазването и медицинската наука и програма за сътрудничество в образованието и науката за периода 2001 - 2003 г.
Кралят на Йордания Абдула Втори пристигна придружен от съпругата  си кралица Рания, трите си деца и други членове на семейството си. В официалната делегация са още премиерът и министър на отбраната на Йордания Али Абу  Рагеб и външният министър Абдел Илах ал Хатиб.
Тази вечер в столичния хотел "Шератон" е официалната вечеря от президента и съпругата му в чест на крал Абдула Втори и кралица Рания.
През втория ден от посещението си кралското семейство и членовете на делегацията ще посетят Пловдив. Там ще ги придружават министър-председателят Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита Гомес-Асебо.
За утре е предвидена и среща между външните министри на двете страни. 

***

Среща на външните министри на България и Йордания

София, 26 август 2001 г. /БТА/ Двустранните отношения и проблемите на Близкия изток и на Балканите обсъдиха на среща днес българският външен министър Соломон Паси и йорданският му колега Абдел Илах ал Хатиб.
Външният министър на Йордания е от вчера в страната в състава на делегацията на йорданския крал Абдула Втори, който е на двудневно официално посещение тук по покана на президента Петър Стоянов.
Разговаряхме за възможностите за развитие на отношенията между България и Йордания, констатирахме, че има потенциал, залежал от десетина години, който може да се развие, каза след срещата Соломон Паси. Той изрази надежда, че оттук нататък сътрудничество между България и Йордания ще има по-сериозни икономически измерения.
Двамата установили, че положението в Близкия изток и на Балканите до голяма степен си приличат, и обсъдили как да използват натрупания опит.
Министър Паси отказа да отговори на журналистически въпрос дали на срещата е станало дума за процеса в Либия срещу шестимата български медици, обвинени в умишлено заразяване на либийски деца с вируса на СПИН. "По този въпрос ще мога да говаря след 22 септември, след делото в Триполи", каза Соломон Паси.
Йорданският външен министър определи разговора като много ползотворен. На въпрос кога може да се очаква Йордания да открие посолство в София Абдел Илах ал Хатиб отговори, че това зависи от финансовия министър и икономическото положение на страната. Седалището на йорданския посланик за България е в Букурещ.
Програмата за днешния, втори ден от посещението на краля на Йордания Абдула Втори, предвижда посещение в Пловдив и  във военната база в с. Граф Игнатиево, близо до града. Кралят ще бъде придружаван от премиера Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита.  Йорданският крал ще се придружава от съпругата му кралица Рания, трите му деца и други членове на семейството му. В делегацията освен външния министър е и премиерът Али Абу Рагеб. 

***

Йорданският крал Абдула Втори посети военното летище в Граф Игнатиево край Пловдив, съпровождан от българския премиер Симеон Сакскобурготски

Пловдив, 26 август 2001 г. /БТА/ Във втория ден от посещението си в България йорданският крал Абдула Втори посети военното летище в Граф Игнатиево край Пловдив. Съпровождаше го българският премиер Симеон Сакскобурготски. Двамата се запознаха с преоборудването на авиобазата по натовски критерии и подготовката  за международното учение на Алианса през следващия месец. Те участваха и в демонстрационен полет с вертолет БЕЛ 403.
По- късно заедно със съпругите си те се разходиха из Стария Пловдив.  Кметът на града Иван Чомаков даде обяд в чест на гостите. На йорданския крал беше връчен почетният знак на града и албум с пловдивски снимки.

***

Министър-председателят Симеон Сакскобургготски оценява като изключително успешни разговорите си с йорданския крал Абдула Втори

София, 27 август 2001 г. /БТА/ Визитата на йорданския крал Абдула Втори у нас миналата събота и неделя очертава перспектива за конкретни разговори в различни сфери оттук нататък в отношенията ни не само с Йордания, но и с останалите страни от региона. Така смята премиерът Симеон Сакскобургготски, информира правителствената пресслужба. Официалното посещение бе по покана на президента Петър Стоянов.
Министър-председателят Симеон Сакскобургготски оценява като изключително успешни и ползотворни разговорите си с йорданския крал Абдула Втори по време на срещата им в неделя, се казва в съобщението.  На нея са били обсъдени конкретни възможности за съвместeн бизнес, както и за сътрудничество с други държави от Близкия изток. Интересът към България от тези страни е голям благодарение на контактите и на българския премиер, и на йорданския крал, се посочва в съобщението.
Българският премиер е обсъдил с госта и туризма като сфера на перспективно взаимно сътрудничество. Интерес към тази област на българската икономика проявяват и други страни от близкоизточния регион, е станало ясно по време на срещата. Симеон Сакскобургготски е разговарял с госта си и за развитие на сътрудничеството в промишлеността.
Кралят на Йордания Абдула Втора е изразил пред домакина си своето задоволство от нивото на посрещането и от блестящата организация на цялата му визита. При посещението си във военната авиобаза в Граф Игнатиево той е останал изключително впечатлен от високопрофесионалните авиодемонстрации на генералите Михо Михов и Евгени Манов. Кралят на Йордания признал след посещение в Пловдив, че е покорен и от красотата и историята на града.

/ГИ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:29 на 15.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация