site.btaЕК предоставя близо 14 млн. евро за международно журналистическо сътрудничество

ЕК предоставя близо 14 млн. евро за международно журналистическо сътрудничество
ЕК предоставя близо 14 млн. евро за международно журналистическо сътрудничество
Снимка: БТА

Европейската комисия съобщи днес, че предоставя 13,8 милиона евро за международно сътрудничество на журналисти по програмата "Творческа Европа". Целта е европейските медии да бъдат подкрепени пред лицето на различните предизвикателства, включително по отношение на финансовата устойчивост на професионалната журналистика, се отбелязва в съобщението.

Комисията очаква до февруари догодина проекти, които ще бъдат финансирани с до 2,5 милиона евро за срок от две години. Поканата е отворена и към организации, които могат да бъдат посредници при разпределянето на финансиране към местни и регионални медии, обществени медии, разследващи журналисти или медии, специализирани в разпространяването на новини от обществен интерес. 

С пренасочването на читателите към онлайн новинарски източници, оцеляването на традиционните медии е трудно, а по-малките и независими медийни организации са застрашени, отчита ЕК. Според комисията осигуреното финансиране може да помогне за продължаване на работата на медиите, които осигуряват собствена информация и допринасят за медийното разнообразие.

Изграждането на обществена устойчивост, подкрепата за медийната грамотност и помощта за независимата журналистика са част от по-широките усилия на ЕК за овластяване на европейците да вземат информирани решения и да участват активно в демократичните процеси, се допълва в съобщението. 

Миналата седмица комисията съобщи, че предоставя три милиона евро за проекти, свързани с медийната грамотност. Комисията очаква предложения до 11 март догодина, като проектите трябва да предвиждат възможности за подобряване на обществената устойчивост срещу дезинформацията.

/НС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 00:25 на 28.10.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация