site.btaФренски джихадист от групировката "Ислямска държава" ще бъде съден в Ирак

Френски джихадист от групировката "Ислямска държава" ще бъде съден в Ирак
Френски джихадист от групировката "Ислямска държава" ще бъде съден в Ирак
Бойци на групировката "Ислямска държава" в Сирия, 4 май 2015 г. Снимка: неуточнен екстремистки уебсайт чрез АП

Джихадистът Адриан Гиал, наричан Абу Усама ал Фараси, който пое отговорност от името на групировката "Ислямска държава" за извършването на атентата в Ница на 14 юли 2016 г., ще бъде съден заедно с 46 други френски граждани, прехвърлени наскоро в Ирак от Сирия, съобщи Франс прес.

Гиал е бил известен на френската полиция и обявен за издирване с международна заповед за арест от 2015 г. Освен за нападението навръх националния празник на Франция, при което бяха убити 86 души, той се е признал за виновен и за убийството на двойка полицаи в северния френски град Манянвил. 

Четиридесетгодишният мъж, чието семейство не успя да издейства неговата екстрадиция във Франция, е смятан за един от най-опасните френски членове на "Ислямска държава", която превзе обширни територии в Сирия и Ирак, преди да бъде прогонена от тях през 2019 г., отбелязва АФП.

Гиал се е присъединил към джихадистката групировка през 2015 г., след което е арестуван през май 2018 г. в сирийския град Ракка - "столицата" на обявения през 2014 г. от "Ислямска държава" халифат. Французинът е прекарал няколко години в кюрдски затвори в Сирия, преди да бъде прехвърлен в Ирак заедно с 46 свои сънародници, заподозрени за престъпления, извършени от терористичната организация.

"Разпитът на 47 французи продължава, като принадлежността им към ислямската групировка вече е доказана", каза пред Франс прес представител на иракските власти.

Миналата седмица иракските разузнавателни служби обявиха, че въпросните хора са замесени в терористични престъпления в страната.

/НС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 10:46 на 26.09.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация