ОБЗОР

site.btaКампанията на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията е изправена пред атаки

Кампанията на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията е изправена пред атаки
Кампанията на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Еврокомисията е изправена пред атаки
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се надява да се пребори за втори мандат след изборите през юни. Снимка: Johanna Geron, Pool Photo via AP

Урсула фон дер Лайен донесе на Европейския съюз изпълнените с най-много промени години в най-новата му история. Но след като оцеля в поредица от извънредни кризи, нейната идеология може би се изгуби по пътя,, отбелязва "Юронюз".

Откакто се е преместила в Брюксел, Урсула фон дер Лайен е имала малко спокойни дни. Само три месеца след като встъпи в длъжност като първата жена председател на Европейската комисия, тя се сблъска с глобална пандемия, която отне живота на милиони хора, доведе до спиране на икономиката и накара богатите правителства да се борят за ваксини и маски.

Фон дер Лайен като кризисен мениджър

Това огромно изпитание превръща Фон дер Лайен в кризисен мениджър - позиция, с която тя първоначално не успява да се справи, но от която впоследствие сякаш изпитва удоволствие. Тя имаше задачата да ръководи блока през руската инвазия в Украйна, болезнена енергийна криза, постоянно нарастваща нелегална миграция, настъпателен Китай, повсеместни онлайн заплахи и нарастващо опустошение, причинено от изменението на климата.

Сега - след почти пет години - Фон дер Лайен иска да получи втори шанс: тя се кандидатира за нов мандат като председателка на Комисията като водещ кандидат на своята политическа група - Европейската народна партия (ЕНП). Тъй като се очаква ЕНП да спечели изборите за Европейски парламент през юни, шансовете на Фон дер Лайен са добри.

"Политико" обаче предупреждава, че два месеца преди изборите, Брюксел  гъмжи от европейски дипломати и служители, предупреждаващи, че председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен не е напълно сигурен кандидат за нов петгодишен мандат начело на изпълнителната власт на ЕС.

"Голяма част от това е арогантността на властта", продължава служителят на ЕС. "Тя [Фон дер Лайен] погрешно смяташе, че всичко може да й се размине. Затова някои по-малки грешки сега се използват срещу нея." 

В основата на въпроса стоят две основни сили, които могат да я торпилират в следизборните пазарлъци.

Франция - чиито отношения с Германия са трудни - все още е много двусмислена относно подкрепата си, вероятно за да издейства отстъпки. Ако премине това потенциално препятствие, свързано с несъгласието на Париж, Фон дер Лайен ще трябва да се притеснява и дали ще успее да получи потвърждение от новия Европейски парламент, в който крайната десница вероятно ще бъде по-силен играч, отколкото днес. Дори подкрепата на собствената ѝ дясноцентристка Европейска народна партия изглежда хладна, отбелязва "Политико".

Изглежда, че перспективата от изненада само нараства след поредицата от пропуски през последните седмици, подчертаха служители и дипломати от ЕС. Това е доста голям обрат в сравнение с началото на годината, когато тя изглеждаше твърда като скала.

"Периодичните грешки на Фон дер Лайен - от "Пфайзергейт" до пътуването ѝ до Израел - придобиват ново значение с наближаването на изборите", казва Алберто Алемано, професор по право в бизнес училището HEC в Париж (École des hautes études commerciales de Paris). "Те придобиват характер."

"Това, до което се стига, е, че от  отсъствие на алтернатива преминаваме към ситуация, която е по-променлива и в която по същество отваряме кутията на Пандора", добави той, цитиран от "Политико".

Аферата "Пфайзергейт" беше доскоро едно добре забравено нещо. Всъщност още през януари 2021 г.  европейският омбудсман образува досие срещу екипа на Фон дер Лайен за предполагаема липса на прозрачност при управлението на преговорите за закупуване на огромно количество ваксини от "Пфайзер", припомня  /базираното в Брюксел италианско издание EUNews. 

В началото на март миналата година омбудсманът на Евросъюза Емили О'Райли предупреди, че  мълчанието на председателката на Европейската комисия относно контактите ѝ с фармацевтичната компания "Пфайзер", довели до най-големия договор на ЕС за ваксини срещу коронавирус, накърняват доверието и представляват проблем, който няма просто да изчезне, предаде Ройтерс. С наближаването на вота сега прогнозата се оказа вярна.

Обещания и изпълнението им

Със засилването на предизборната кампания въпросът за наследството на Фон дер Лайен  и амбициозните ѝ политики става все по-актуален. Изпълнила ли е или е нарушила обещанията си, пита "Юронюз".  Може ли да ѝ се има доверие? Това са легитимни въпроси за кандидат, който иска да оглави най-мощната институция в Европейския съюз. Но проверката неизбежно се разпростира върху един въпрос с все по-неясен отгвор, свързан с Фон дер Лайен: дали тя все още е консерватор?

В речта си пред конгреса на ЕНП през март тя спомена Втората световна война и засегна редица въпроси, включително семейните ценности, сигурността, граничния контрол, икономическия растеж, конкурентоспособността и земеделските производители - все теми, които намират силен отзвук сред десните избиратели.

Забележително е обаче, че християндемокрацията беше спомената само веднъж. Думата "консервативна" не се среща никъде.

Още по-забележително е язвителното писмо, изпратено от френската делегация на ЕНП в навечерието на конгреса в Букурещ срещу кандидатурата на Фон дер Лайен. Френската десноцентристка партия "Републиканците" (Les Républicains, LR) обвини германката в "технократски уклон", "политики срещу растежа" и неспособност да контролира "масовата миграция". "Като кандидат на г-н Макрон (френския президент), а не на десницата, тя позволи на европейското мнозинство да се отклонява непрекъснато наляво", се казва в писмото.

Няколко дни по-рано социалистите се събраха в Рим за своя конгрес, на който Ираче Гарсия Перес, лидер на групата на Социалистите и демократите (С&Д), беше попитана дали нейната група ще подкрепи Фон дер Лайен, безспорния водещ кандидат, за втори мандат.

Ираче Перес заяви, че нейната група е отворена за преговори, но няма да подкрепи кандидат, "който не приема нашите политики". След това тя подробно осъди ЕНП за това, че е изоставила основното течение и е възприела аргументите на крайната десница. "Това е реална опасност", каза тя пред журналисти.

Консенсус срещу идеология

Докато десницата и левицата втвърдяват позициите си в навечерието на изборите, постиженията на Фон дер Лайен изглежда са по средата.

През последните пет години Комисията изготви политики, които са в полза на десницата, включително цялостна реформа за ускоряване на процедурите за предоставяне на убежище, по-строги наказания за трафикантите на хора, споразумения със съседните държави за ограничаване на незаконната миграция, планове за стимулиране на оръжейната индустрия и набор от инструменти за справяне с демографските промени.

От друга страна, изпълнителният орган на Фон дер Лайен стартира инициативи, които бяха приветствани от левицата, като например програма на стойност 100 млрд. евро за запазване на работните места по време на пандемията, нови правила за подобряване на условията на труд на работниците в платформите за онлайн доставки, стандарти за осигуряване на достойни минимални заплати, новаторски закон за защита на журналистите от държавна намеса, първата в историята стратегия за ЛГБТ и най-вече Европейската зелена сделка - цялостен набор от мерки, които да направят Европа в първия климатично неутрален континент до 2050 година.

Но поставянето на предложенията ѝ в една идеологическа кутия не дава пълна представа за истинските убеждения на Фон дер Лайен. Вместо това те напомнят за особения характер на Европейската комисия - институция, която е независима по силата на договорите и трябва да насърчава общия интерес на общността, отбелязва Юронюз.

Като води постоянни преговори с парламента и държавите членки, председателят няма друг избор, освен да предпочита консенсуса пред идеологията, казва Фабиан Цулег, изпълнителен директор на Центъра за европейска политика (ЦЕП).

"В много случаи тя беше до голяма степен кризисен мениджър. Със сигурност в случаите с коронавируса и с Украйна. Тя не се занимаваше предимно с идеология. Ставаше дума за реагиране. Но, разбира се, определени предпочитания надделяваха. Но това до голяма степен беше резултат от взаимодействието с държавите членки", каза Цулег в интервю. "От европейска гледна точка прагматизмът е на дневен ред. Трябва да се правят прагматични компромиси, така че да са налице достатъчно привърженици, които да се справят с нещата."

Някои от водещите политики на Фон дер Лайен, като отдалечаването от Китай, ограничаването на големите технологични компании, финансовата подкрепа за Украйна, съживяването на разширяването на ЕС и съвместното закупуване на ваксини, размиват още повече границите, тъй като могат да успокоят и двете страни на политическия спектър.

Вместо да гледа на тези чувствителни въпроси през партийна политическа призма, което рискува да доведе до поляризация и несъгласие, Фон дер Лайен ги нарича "европейски предизвикателства", които изискват "европейски решения" - неясна, но запомняща се фраза, която тя често използва, за да защити политическите си интервенции и да остане извън рамките на спора.

"Това, което характеризира нейния мандат, е, че тя много силно прокарваше идеята за европейски решения на всички тези въпроси", отбелязва Цулег, "а в някои случаи всъщност е много трудно да се каже, когато се вгледаш в детайлите: Дали това наистина е ляво или дясно? Не мисля, че е толкова лесно да се направи разлика."

"Кралица Урсула"

Предпазливият прагматизъм на Фон дер Лайен само увеличава мистерията около политическите ѝ убеждения, въпреки голямата популярност и медийното отразяване, които тя получи през последните пет години.

Натали Точи, директор на италианския Институт за международни отношения (Istituto Affari Internazionali, IAI), определя три идеологически принципа, които могат да бъдат приписани на Фон дер Лайен: силен ангажимент към европейската интеграция, силна ангажираност с трансатлантическия съюз и силен ангажимент  с Израел, като последната точка се дължи на германския ѝ произход.

"Не мога да си представя свят, в който тя би се отказала от тези убеждения", казва Точи пред "Юронюз".

Фон дер Лайен, каза Точи, е била готова да преформулира програмата и разказа си "за удобство". Когато се изправи пред парламента в напрегнато гласуване през 2019 г., тя подкрепи "Зелената сделка" и се позова на движението за климата, което по това време беше на първите страници на вестниците. Четири години по-късно тя побърза да предложи изключения от "Зелената сделка", за да потуши протестите на земеделските производители.

По отношение на миграционната политика председателката също се колебае между хуманистичния възглед, при който изразява съчувствие към тежкото положение на търсещите убежище, и твърдата линия, при която призовава за по-строг контрол и подписва споразумения с авторитарни режими.

"В зависимост от политическата тенденция тя може да бъде или сравнително отворена и либерална по отношение на миграцията, или по-консервативна", казва Точи, "това са неща, за които не мисля, че има много силни убеждения".

Служител на ЕС, пожелал анонимност, изразява подобно мнение, като казва, че Фон дер Лайен "опортюнистично превключва между идеологическите позиции и се придържа към това, което е удобно за нея и нейните интереси".

"Забелязва се липса на последователно прилагане на политиката, и действията често изглеждат по-скоро насочени към използване на възможности за снимки, отколкото към решаване на съществени въпроси", каза служителят, говорейки за "политическа двусмисленост".

Тези оплаквания са често срещано явление в Брюксел. Въпреки че Фон дер Лайен е широко хвалена за решителното си лидерство, амбициозната си визия и силната си реторика - умения, които се оказват полезни за преодоляване на кризи - тя многократно е критикувана за това, че прокарва законодателната инициатива без почти никакви консултации извън тесния си кръг от съветници, някои от които тя е довела със себе си директно от Берлин.

Склонността ѝ към централизация, дистанцираният ѝ начин на поведение и избягването на спорните въпроси ѝ спечелиха прозвището "кралица Урсула" в Брюксел, което нейната пресметлива кампания "нито твърде дясно, нито твърде ляво" само ще засили.

"Тя беше прогресивна по отношение на климата, защото се нуждаеше от гласовете на зелените, за да бъде избрана", казва Точи, "това беше цената, която трябваше да плати, така да се каже. Означава ли това, че тя изобщо не е вярвала в тази кауза? Не, не е задължително. Но означава ли, че е вярвала твърдо в нея? Не е задължително." "Тя не е идеологически обвързана", казва Точи, "така че ако сега има нужда от консерватори, за да гласуват за нея - е, тя ще бъде консервативна".

Въпреки че разполага с доста плюсове в подкрепа на кандидатурата си, Фон дер Лайен не трябва да приема преизбирането си за даденост, подчертава един дипломат от ЕС, отбеляза "Политико".

От известно време насам се разгорещяват споровете около текстовите съобщения, които се смята, че са си разменили председателката на Европейската комисия и главният изпълнителен директор на "Пфайзер" Алберт Бурла в навечерието на сделката от април 2021 г. за 1,1 милиарда дози от ваксината на "Бионтех/Пфайзер". Съдържанието и дори съществуването на съобщенията е обвито в тайна, а исканията за разяснения се посрещат с фразата "без коментар".

Кампанията на Урсула фон дер Лайен за преизбиране за председател на Европейската комисия след изборите за Европейски парламент, насрочени за 6-9 юни, едва е започнала, но тя вече е подложена на обстрел, отбеляза "Монд".

Сега Фон дер Лайен ще трябва да отговори на някои от своите комисари и на част от Европейския парламент, които я критикуват за назначаването на германския евродепутат Маркус Пипер за "пратеник на ЕС за МСП (малките и средни предприятия)", въпреки че той беше кандидатът с най-ниска оценка за тази новосъздадена и високоплатена длъжност. Те видяха в този избор подарък за ЕНП и по-конкретно за германската партия Християндемократически съюз (ХДС), от която произхождат както Пипер, така и Фон дер Лайен, бивш министър на Ангела Меркел.

Четирима еврокомисари - един либерал, французинът Тиери Бретон (отговарящ за вътрешния пазар), и трима социалисти, испанецът Жозеп Борел (върховен представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност), Никола Шмит от Люксембург (комисар по заетостта и социалните права) и италианецът Паоло Джентилони (комисар по икономиката) - изпратиха на 27 март писмо до Фон дер Лайен, за да поискат обяснения, и поставиха въпроса на масата на заседанието на колегиума на комисарите на 10 април. Назначаването на Пипер повдигна "въпроси относно прозрачността и безпристрастността на процеса на номиниране", се казва в писмото им.

Не се стигна до обяснения. Късно в понеделник Фон дер Лайен обяви оставката на Пипер, часове, след като беше назначен, съобщи ДПА. Случилото се трудно може да бъде оценено като носещо положителен импулс за председателката на ЕК. 

По-малко от два месеца преди вота кандидатката на дясната Европейска народна партия (ЕНП) за ръководния пост в изпълнителната власт на ЕС се сблъсква с атаки на все повече фронтове - да не говорим за рисковете, които ги съпътстват.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:22 на 30.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация