ОБЗОР

site.btaОръжия, боеприпаси, заплати и пенсии едновременно - Украйна има нужда от много пари

Оръжия, боеприпаси, заплати и пенсии едновременно - Украйна има нужда от много пари
Оръжия, боеприпаси, заплати и пенсии едновременно - Украйна има нужда от много пари
Украинският национален флаг се вее край паметника "Майка Украйна" в Киев. Снимка: АP/Efrem Lukatsky

Дори две години след мащабната атака на Русия срещу Украйна, страната все още проявява почти безусловна воля за победа. Но войните поглъщат огромни суми пари и всяко правителство в такава ситуация е изправено пред почти невъзможната задача да ги събере, отбелязва "Нойе Цюрхер цайтунг".

Киев трябва да плаща за оръжия, боеприпаси и заплати на войниците, но трябва да продължи да финансира образователната и пенсионната система. Миналата година Украйна похарчи около една трета от своя БВП за отбрана.

Това е огромно бреме, както показва сравнението със страните, в които цари мир: някои държави членки на НАТО в момента се борят да увеличат дела на разходите си за отбрана до 2 % от БВП, отбелязва коментаторът Даниел Имвинкелрид.

Ситуацията е още по-трудна за Украйна, тъй като САЩ, една от най-големите подкрепящи я сили, понастоящем до голяма степен отсъстват като финансиращ фактор. Финансовата и военната помощ виси на косъм в Конгреса.

ЕС трябва да поеме ключова роля

Поради това ЕС и малките европейски държави трябваше да поемат ключова роля, въпреки че иначе не са склонни да се ангажират с глобалната политика. Сега обаче континентът трябва да разчита сам на себе си. ЕС и държави като Норвегия и Швейцария сега подкрепят Украйна с финансова, военна и хуманитарна помощ в по-голяма степен, отколкото САЩ.

Възможно е още известно време ЕС да играе ролята на най-важния спонсор - всичко зависи от това как ще се развие трудната за прогнозиране политика на Вашингтон. Министерството на финансите на Украйна очаква външна бюджетна подкрепа в размер на 37,3 млрд. долара за 2024 г. Около 10 млрд. долара ще дойдат от ЕС, като по-голямата част от останалата сума страната все още трябва да намери сама, отбелязва вестникът.

Икономиката на Украйна се намира в нестабилно състояние. Въпреки това тя нарасна с приблизително 4,8 процента през 2023 г. , след рязкото свиване от предходната година, благодарение на подобрения достъп до електроенергия, по-добрата реколта и допълнителните държавни разходи, посочва Световната банка.

Макар че страната е във война, украинците изпращат децата на училище, поддържат бизнеса и предоставят важни здравни услуги. Според проучване на Световната банка, публикувано през февруари 2024 г., разходите за реконструкция и възстановяване на Украйна ще възлизат на 486 милиарда долара през следващото десетилетие и съчетават както нуждите от публични, така и частни средства. Най-високите очаквани нужди ще са в жилища, транспорт, търговия и промишленост, селско стопанство, енергетика, социална защита и препитание

Страната ще оцелее през следващите месеци до известна степен, отчасти защото Украинската централна банка (УЦБ) и министерството на финансите провеждат умела политика през последните месеци, посочва "Нойе Цюрхер цайтунг". Те успяха да намалят инфлацията от 26 на 4,7 % в рамките на една година. Същевременно страната изгради финансов буфер. Тя разполага със сравнително високи валутни резерви от 38,5 млрд. долара.

Въпреки това Украйна спешно се нуждае от пари, за да покрие търговския си дефицит, който се увеличи значително в резултат на войната. През 2023 г. Украйна е изнесла стоки на стойност 35 млрд. долара, но в същото време е внесла стоки на стойност 63 млрд. долара. Резервите в чуждестранна валута са достатъчни, за да запушат тази дупка за няколко месеца. Рано или късно обаче те ще спаднат до критично ниво, ако не могат да бъдат попълнени.

Почти граничи с чудо, че Украйна, като намираща се във война страна, изобщо е успяла да генерира сравнително висок износ. Това до голяма степен се дължи на селскостопанския сектор, който функционира сравнително добре, но в момента предизвиква гняв и вълнения сред някои европейски фермери. Полските фермери са особено разгневени и отново блокираха транспортни маршрути.

Те се опасяват, че украинските износители на зърно са непреодолими конкуренти; от друга страна, Украйна спешно се нуждае от приходите от износа, за да финансира войната. Това важи с още по-голяма сила, тъй като американската финансова и военна помощ е в застой. Но украинският износ на селскостопанска продукция се превърна в ябълка на раздора и в други страни. Във Франция например фермерите се оплакват от високия внос на пилешко месо.

"Не бива да се допуска Украйна да изпадне във финансов колапс", казва Гюнтер Дойбер, ръководител на отдел "Изследвания" в Райфайзенбанк Интернешънъл. Ако Украйна изпадне във финансово затруднение, това едва ли ще сложи край на войната. Вместо това Украинската централна банка вероятно ще премине към финансирането ѝ чрез изкупуване на държавни облигации.

Тя вече направи това с неохота в началото на войната през 2022 г. Ако се наложи отново да прибегне до тази мярка, това ще подхрани инфлацията. Стойността на националната валута, гривната, също ще бъде подложена на натиск.

Членството в ЕС е мъгляво обещание

В този случай дискусиите за членството на страната в ЕС също ще бъдат излишни. Една икономически срината страна едва ли ще бъде добре дошла в ЕС, а и вероятно ще мине много време, преди Украйна да бъде икономически готова за членство. На първо място ще бъде необходима болезнена финансова реорганизация, отбелязва вестникът.

Членството на Украйна в ЕС така или иначе е неясен проект според "Нойе Цюрхер цайтунг". Поразително е колко лесно е за държавите от ЕС да дават дългосрочни обещания на страната, докато в същото време им е трудно да ѝ осигурят оръжия и финансови ресурси сега. Но предлагането на Украйна на перспективата за членство в ЕС не струва нищо. А и това поколение политици така или иначе не трябва да се занимава с детайлите на подобна стъпка, отбелязва вестникът.

През декември миналата година ЕС реши да започне преговори за присъединяване на Украйна. Предприемачите в Украйна имат големи очаквания. Затова те се стремят да покрият производствените стандарти на ЕС възможно най-бързо. Но разочарованията са неизбежни.

От днешна гледна точка е напълно несигурно кога Украйна ще се присъедини към съюза. Докато конфликтът с Русия не бъде разрешен, за такава стъпка не може да става и дума - казва "извън протокола" дипломат от ЕС.

Това изказване беше посрещнато с неразбиране и възмущение от украинските представители на бизнеса в Брюксел.

Краят на конфликта така или иначе не се вижда. Украйна с право иска да си възвърне суверенитета над цялата си територия, но е малко вероятно Русия доброволно да освободи окупираните територии.

По-оптимистично на европейските перспективи за Украйна гледа Националната банка на Украйна (НБУ), посочи Укринформ.

Самата перспектива за членство на Украйна в ЕС и изпълнението на съответните условия ще стимулират икономическия растеж на страната още преди официалното ѝ присъединяване, а процесът на интеграция ще стимулира външната търговия и ще привлече инвестиции, които ще укрепят институционалния капацитет на страната.

Това съобщи НБУ във Фейсбук по отношение на възможните сценарии за развитие на напредъка на Украйна в областта на европейската интеграция.

НБУ разглежда два основни сценария за развитието на напредъка на Украйна в областта на европейската интеграция.

Според сценария на частични реформи икономиката може да нарасне с около 4% през десетилетието, а БВП на глава от населението се очаква да надхвърли 10 000 долара до 2033 г.

От друга страна, ако сценарият за бърза трансформация се увенчае с успех, тези показатели ще нараснат съответно до около 7% и почти 15 500 долара.

"Важна предпоставка за успешната европейска интеграция на Украйна е, наред с другото, по-нататъшното изпълнение на мандата на НБУ за осигуряване на ценова стабилност", подчерта регулаторът.

"Купувай украинско"

Междувременно президентът на Украйна Володимир Зеленски възложи на правителството на Украйна да разработи практически стъпки в подкрепа на местните предприятия, включително програмата за връщане на пари "Купувай украинско".

Съответното изявление държавният глава направи по време на форума "Произведено в Украйна", съобщ Укринформ.

"Трябва да положим всички усилия, за да може колкото се може повече украински предприятия да запазят и увеличат обема на работата си. Възложих на правителството да разработи няколко практически стъпки. По-специално, в процес на разработване е програмата "Купувай украинско", която ще позволи на украинските граждани да получат частично възстановяване на средства по специална карта, когато купуват определени стоки и услуги, произведени в Украйна", каза Зеленски.

Дълговата спирала

Междувременно финансовото положение на Украйна става все по-отчайващо, въпреки всички нейни макроикономически успехи. Част от помощта, която страната получава от ЕС и други партньори, е под формата на заеми. Те носят лихва и трябва да бъдат върнати един ден, посочва "Нойе Цюрхер цайтунг".

В резултат на това дългът на държавата, измерен като процент от БВП, нараства бързо: от 50 % преди войната до 90 % в момента. Докато войната продължава, Украйна ще се намира в дългова спирала.

В същото време разрушенията, извършвани от руската армия, стават все по-големи и по-големи. Техният размер е трудно да се оцени, така че последните изчисления трябва да се разглеждат само като приблизителни. Световната банка и ЕС току-що определиха цифрата на 152 милиарда долара. Освен това Украйна се нуждае от 15 млрд. долара през настоящата година, за да извърши най-необходимите ремонти на инфраструктурата си, пишат авторите на оценката. Само една трета от тази сума обаче е покрита. За останалата част все още трябва да се намери финансиране.

/ПТА/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:28 на 23.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация