ОБЗОР

site.btaГерманската външна министърка обеща в Одеса нова военна помощ за Украйна навръх втората годишнина от руската инвазия, след като призова очи в очи Москва да спре войната

Германската външна министърка обеща в Одеса нова военна помощ за Украйна навръх втората годишнина от руската инвазия, след като призова очи в очи Москва да спре войната
Германската външна министърка обеща в Одеса нова военна помощ за Украйна навръх втората годишнина от руската инвазия, след като призова очи в очи Москва да спре войната
Германската външна министърка Аналена Бербок разговаря с укранския си колега Дмитро Кулеба във влак в Украйна на път за атакувания от руските сили град Харков, 10 януари 2023 г. Снимка: Министерство на външните работи на Украйна чрез АП

В събота вечер, на 24 февруари, министърката на външните работи в Германия Аналена Бербок трябваше да се крие в бомбоубежище в Одеса, след като сирените за въздушна тревога в украинския черноморски град бяха включени навръх втората годишнина от руската инвазия, предаде ДПА.

Сирените бяха задействани в 21:48 ч. местно време (също и българско). Бербок е била отведена в бомбоубежище в хотела, в който е била настанена, заедно с членове на оглавяваната от нея делегация.

По времето, в което министърката е била в бомбоубежището, в Одеса е отекнала експлозия. Агенцията поясни, че не е станало ясно дали звукът е бил от удар на руска ракета или от унищожаването ѝ от страна на украинската противовъздушна отбрана.

Посещението в Одеса на Бербок, която е представител на партията „Съюз 90/Зелени“ в коалиционното правителство на германския канцлер Олаф Шолц, не бе оповестено предварително от съображения за сигурност, отбеляза ДПА. Тя пристигна в Одеса заедно с украинския си колега Дмитро Кулеба. Това беше шестата ѝ визита в Украйна, откакто руските сили нахлуха в съседната държава на 24 февруари 2022 г.

Двамата с Кулеба участваха в заседанието на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк, посветено на втората годишнина от началото на войната в Украйна. Министрите на външните работи на Германия и Украйна пристигнаха в Берлин с германски правителствен самолет, а от столицата на Германия продължиха по суша към Одеса, уточни ДПА.

Оръжейната помощ на Берлин за Киев

На фона на опасността от руските удари, на която е била изложена, в Одеса представителката на Берлин заяви, че Германия „все още обсъжда“ с Киев доставката на оръжия с голям обсег за украинската армия.

"Разбира се, нашите доставки са прекалено малко", каза тя на пресконференция, цитирана от Ройтерс. „Ние си блъскаме главите, най-вече напоследък, как да доставим повече, включително и оръжейни системи с голям обсег“, заяви тя на брифинга, който даде заедно с Кулеба.

Украйна настоява за нова военна помощ, включваща произведените в САЩ ракетни системи АТАКМС (Army Tactical Missile Systems, ATACMS – бел. ред.) и германски крилати ракети "Таурус".

И докато министърката на външните работи на Германия заяви, че Берлин ще подкрепя Киев "всеки божи ден" до момента, в който Русия прекрати бойните си действия, украинският ѝ колега разкритикува Запада, в това число и Германия.

Според Кулеба, цитиран от ДПА, Германия и останалите страни от Запада "са съучастници във войната на Русия, защото са се колебаели да приемат Украйна в своето лоно преди началото на конфликта преди две години".

"Ако Германия и Западът не гледаха на Украйна през призмата на Русия от момента на обявяването на независимостта на Украйна и ни бяха приели в Европейския съюз и НАТО, то тази война изобщо нямаше да я има", заяви Кулеба.

ДПА припомни, че през декември миналата година ЕС прие препоръката на председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да започнат преговори за присъединяването на Украйна към блока, в който членуват 27 европейски държави.

"Ако всички решения за оръжейни доставки бяха взети и приложени бързо в началото на руската инвазия, сега тази пресконференция щеше да бъде в Луганск и на нея щяхме да говорим за една Европа, която се простира от Лисабон до Луганск", каза Кулеба по повод територията на украинската Луганска област, която бе анексирана от Русия.

Мирът не може бъде постигнат единствено чрез увеличаване на оръжейните доставки, отбеляза той, казвайки: "Само с победа над Русия на бойното поле можем да въдворим траен и справедлив мир".

"Преди две години не можех да си представя, че през 2024 г. ще има толкова много причини да се гордеем, че сме европейци", добави Кулеба, като посочи, че "нито ракетите, нито изминалите 731 дни на бомбен терор са в състояние да пречупят стремежа на Украйна към свободата".

ДПА отбеляза, че кметът на Берлин Кай Вегнер е призовал за бърза доставка за оръжие от Германия за Украйна, в това число и на исканите от Киев ракети с дълъг обсег „Таурус“.

Агенцията припомни, че канцлерът Шолц е блокирал доставката на произвежданите в Германия крилати ракети. Съображенията му са, че те могат да бъдат използвани напред във времето за удари по цели в самата Русия, ако конфликтът ескалира допълнително.

"Русия напада не само Украйна – тя руши мира в Европа", заяви Шолц, добавяйки, че "Украйна ще бъде подкрепяна в нейната самоотбрана толкова дълго, колкото е необходимо".

"Ние, и Европа като цяло, увеличихме усилията в областта на отбраната, и дори трябва да направим още повече, за да можем да се защитим ефективно“, каза още той.

Украинската агенция Укринформ припомня, че от началото на руската пълномащабна инвазия в съседната държава на 24 февруари 2022 г. доставената и договорената военна помощ от Берлин за Киев е на обща стойност от близо 28 милиарда евро, а наскоро беше постигнато споразумение за още един пакет от помощи в размер на един милиард евро.

Прекият призив към Русия

Критиките към Германия относно военната помощ за Украйна бяха отхвърлени и от Бербок в мнението ѝ като гост коментатор на "Билд" излязло в съботния брой на германския вестник – в деня на съвместната ѝ пресконференция с Кулеба в Одеса и на втората годишнина от войната.

"Всеки който твърди че оръжейните доставки удължават войната, става инструмент на Путин. Защото е лъжа да се казва, че Западът спъва Украйна за (мирни) преговори". От Киев вече са преговаряли с Москва в Истанбул през март 2022 г. и са готови да направят отстъпки, посочи външната министърка на Германия, като допълни, че "в основата на това, разбира се, стои изтеглянето на руските войски от Украйна".

"Вместо изтегляне обаче дойде Буча", заявява във в. "Билд" Бербок, имайки предвид кръвопролитията в града в близост до столицата Киев в първите дни на руското нашествие.

"Мъжете бяха разстрелвани пред домовете си с вързани ръце. Жените бяха изнасилвани", отбелязва Бербок.

Навръх двегодишнината от инвазията на Москва на украинска територия тя отправи призив към руския президент Владимир Путин да прекрати войната.

"Освободете украинските деца. Изтеглете войските си. Прекратете тази война. Направете го и утре ще има мир. И целият свят отново ще може да диша спокойно“, заявява външната министърка на страниците на "Билд". "Шокиращо, но факт: Путин не иска преговори. Той не иска мир – той иска "завоевания". Сам го каза", допълва Бербок.    

Сайтът на "Дойче веле" обръща внимание на факта, че по-рано миналата седмица тя призова и очи в очи руския си колега Сергей Лавров Москва да спре незабавно войната в Украйна.

Това стана по време на състоялата се на 21 и 22 февруари среща на външните министри на страните членки на Г-20 в Рио де Жанейро. (Бразилия пое тази година ротационното председателство на групата на 20-те най-големи икономики в света).

"Ако ви е грижа за човешкия живот, ако ви е грижа за собствените ви сънародници, за руските деца, за младите хора, вие трябва да спрете тази война сега", каза Бербок на Лавров по време на съвещанието на първите дипломати на държавите от Г-20 в Бразилия в сряда.

По думите ѝ, цитирани от "Дойче веле", руската война в Украйна е "нещо повече от регионален конфликт". „Руската инвазия ни кара решително да отстояваме основните принципи, които ни защитават, заложени в Устава на ООН, в международното право и в рамките на човешките права. Тези принципи бранят всички нации, без значение дали са големи или малки“, заяви Бербок.

Уставът на Организацията на обединените нации, подписан през 1945 г., основава Съвета за сигурност към ООН, в който влизат като постоянни членове петте страни, спечелили като съюзници Втората Световна война. Те имат правото на вето при всяка резолюция на организацията.

Русия, постоянна членка на Съвета за сигурност, наред със САЩ, Великобритания, Франция и Китай, използва това право, за да блокира всяко решение на Съвета за сигурност, касаещо войната ѝ в Украйна.

Германските инвестиции в гражданската инфраструктура на Украйна

Укринформ обръща внимание на това, че по думите на Бербок в Одеса "благодарение на модернизацията и подсилването на мрежата от системи за противовъздушна отбрана, които защитават украинските черноморски пристанища, към момента износът на украинско зърно е достигнал нивата си отпреди войната“.

"Видях стабилността на Украйна в нейните пристанища. Тъй като пристанищният комплекс в Одеса е жизненоважен за търговията в целия свят, нашето правителство дава гаранции за участие в най-големия терминал на пристанището тук. Това е второто по размер германско вложение в Украйна. Защитата на гражданските обекти в Украйна открива възможности за инвестиции. Едното върви ръка за ръка с другото – украинският износ на зърно достигна предвоенните си нива", каза Бербок в Одеса в събота.

В следващия ден – неделя, 25 февруари, тя посети водопроводно съоръжение в южния украински град Николаев. Обиколката ѝ в комплекса обаче бе прекратена, когато бе забелязан руски разузнавателен дрон, предаде ДПА, като се позова на служител на германското външно министерство. Членовете на делегацията от Берлин са били помолени бързо да се върнат обратно в бронираните автомобили, с които украинските домакини са ги возили.

Визитата на Бербок в Николаев бе повод тя да обяви още един пакет от германска помощ за Украйна, този път хуманитарна – 100 милиона евро за водоснабдителната мрежа, болниците и наставянето на хората, останали без дом във войната.

/ПТА/

news.modal.header

news.modal.text

Към 10:45 на 20.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация