ОБЗОР

site.bta"Възможна е друга държава": Кои са руските паравоенни, обявили война на Кремъл, и каква е крайната им цел?

"Възможна е друга държава": Кои са руските паравоенни, обявили война на Кремъл, и каква е крайната им цел?
"Възможна е друга държава": Кои са руските паравоенни, обявили война на Кремъл, и каква е крайната им цел?
Повреден брониран военен автомобил, който според руското министерство на отбраната е бил използван за набег в Белгородска област, 23.05.2023 г. Снимка: АП

Въоръжени групировки, обявили се за опозиция на Кремъл, поеха отговорност за нахлуванията от края на май в Белгородска област в Русия, където се сражават с руски войници и служители на реда. Боевете миналата седмица продължиха два дни. Русия обвини украинските въоръжени групировки и започна разследване за тероризъм. В рамките на разширените си правомощия властите получиха право да ограничават дейностите и движението и да спират или ограничават комуникационните услуги, включително мобилните мрежи и интернет.

Тези дни същите тези групировки съобщават за неколкодневни сражения, отново на руска територия. Киев отрече каквато и да било роля и заяви, че нападателите са руски граждани. Двете групировки - Руският доброволчески корпус (РДК) и Легион "Свобода за Русия" (ЛСР) - поеха отговорност. Какво се знае за тях и за лидерите им и какви са целите на формированията, които се осмелиха да пренесат бойните действия на руска територия?

 

ЛЕГИОН "СВОБОДА ЗА РУСИЯ"

Легионът "Свобода на Русия" заявява, че е създаден през пролетта на 2022 г. "от желанието на руснаците да се сражават в редиците на въоръжените сили на Украйна срещу въоръжената банда на Путин".

Негови членове твърдят, че Легионът си сътрудничи с украинските въоръжени сили и действа под украинско командване. ЛСР пое отговорност за нападението в Белгород и заявява, че се сражава в Източна Украйна.

Миналия понеделник говорителят на украинското военно разузнаване каза, че в нападенията в Белгород са участвали само руски граждани и че те създават "зона за сигурност", за да защитят украинските цивилни граждани. Той не потвърди, нито отрече, че действащите там сили са украинско подразделение.

На кадри от нахлуването в Белгородска област, за които се твърди, че са от граничен контролно-пропускателен пункт в Грайворон, се виждат жертви, сред които руски офицер, лежащ с лице надолу в локва кръв до руски паспорти и други документи, разпръснати по пода. На видеото се виждат и бронирани превозни средства, които сякаш са прегазили пункта, съобщава Ройтерс. 

 

РУСКИ ДОБРОВОЛЧЕСКИ КОРПУС

РДК е основан от крайнодесен руски гражданин през август миналата година и включва руснаци, които се сражават в Украйна срещу собствената си страна.

Групата е активна и отвъд границата - на руска територия, и пое отговорност за нападението там през март, както и за нахлуването в Белгород.

Украинската агенция за военно разузнаване твърди, че РДК е независима нелегална групировка на територията на Русия, която има и подразделение в Украинския чуждестранен легион. Чуждестранният легион от своя страна твърди, че няма нищо общо с РДК.

Видеоклип, публикуван от РДК миналия понеделник, показва двама мъже, които твърдят, че са заловили руски бронетранспортьор. Ройтерс успя да идентифицира единия от мъжете като Иля Богданов - руски гражданин, който получи украинско гражданство през 2015 г., след като се сражаваше за Киев срещу подкрепяните от Русия сили в източната част на Украйна.

Според многобройни свидетелства лидерите на РДК изповядват крайнодесни и неонацистки възгледи, съобщава руският опозиционен сайт "Медуза". Командирът на групата Денис Никитин е наричан "ключова фигура сред десните екстремисти в Европа" и "един от най-опасните неонацисти на континента". Друг член на РДК, Алексей Левкин, е ръководил неонацистката група "Вотанюгенд" (Wotanjugend), участвал е в събития на тема Хитлер и е наричал Андерш Брайвик "герой". Друг боец на Корпуса, Александър Скачков, е арестуван в Украйна през 2020 г. по обвинение в притежание на оръжие и разпространение на манифеста на неонациста Брентън Тарант, който уби 51 души и рани 40 в джамия в град Крайстчърч, Нова Зеландия през март 2018 г.

Руското министерство на отбраната твърди, че са били убити 70 "диверсанти" при акциите им от миналата седмица, но самите РДК говорят само за "незначителни жертви". 

Амбициите на РДК обаче явно не се изчерпват с набези на руска територия. В понеделник групата публикува манифест, озаглавен "Етническият човек", съобщава "Медуза". Според манифеста РДК се бори за "руска национална държава" с "нов, етнически поглед върху света". В такава държава, се отбелязва в манифеста, земята ще "принадлежи на тези, които са родени на нея", а значение ще имат само "кръвта, способностите и личните постижения".

От своя страна, доброволци от легиона "Свобода на Русия", набират хиляди руснаци за нападение срещу Москва, пише в. "Таймс", като се позовава на говорителя на легиона с прякор Цезар. Според него отрядът ще продължи да организира набези по руската граница, докато силите им станат достатъчно големи, за да нападнат Москва.

"Разполагаме със значителни възможности. Разполагаме с минохвъргачки, бронирани машини, ПЗРК "Стингър", преносими противотанкови системи и много ефективни разузнавателни дронове", твърди Цезар.

Той каза, че в момента в ЛСР има между 500 и 1000 бойци.

"Ние не сме престъпници или частна военна компания като "Вагнер". Всички ние сме граждани на Руската федерация. Някои от нас преди това са служили във Въоръжените сили на Украйна (ВСУ)", отбеляза говорителят.

Според Цезар, основната цел на Легиона е да защити Украйна, да освободи нейните територии и да свали режима на Путин. В призивите си бойците обясняват, че искат да създадат демилитаризирана зона между страните и да покажат на съгражданите си борбата срещу режима на Путин.

По-късно легионът заяви, че демилитаризацията на пограничните райони на Русия едва сега започва.

"Ние сме същите руснаци като вас", се казва в изявление, разпространено от Легион "Свобода на Русия" в социалните мрежи. "Отличаваме се само по това, че повече не искахме да оправдаваме действията на престъпниците на власт и взехме оръжие, за да защитим нашата и вашата свобода. Днес обаче е време всеки да поеме отговорност за своето бъдеще. Време е да сложим край на диктатурата на Кремъл."

Видео, публикувано в социалните мрежи, показва руски хеликоптер Ми-8, който пренася сигнални ракети над Козинка, и видеоклипове, на които се вижда дим, издигащ се от селището, и ясно се чуват сирените за спешна помощ. Заснети са стотици автомобили, които напускат района. 

"Случва се нещо ужасяващо", казва една жена, която снима от прозореца си как хеликоптерът над Козинка пуска сигнални ракети, предназначени да отклонят ракети земя-въздух.

Губернаторът на Белгородска област потвърди нападението, като написа, че "диверсионно-разузнавателна група на въоръжените сили на Украйна е навлязла на територията на Грейворонски район. Въоръжените сили на Руската федерация, съвместно с граничната служба, Росгвардия и ФСС, предприемат необходимите мерки за ликвидиране на врага."

Кремъл смята, че нападението е имало за цел да "отклони вниманието" от Бахмут - украински град, върху който Русия затяга хватката си.

Украйна отрече връзка с руските партизански бойци, като заяви, че те действат независимо и не подлежат на военен контрол.

"Да, днес Руският доброволчески корпус и Легионът "Свобода на Русия", които се състоят от граждани на Руската федерация, започнаха операция за освобождаване на тези територии на Белгородска област от така наречения режим на Путин и отблъскване на врага с цел създаване на зона за сигурност за защита на украинското цивилно население", заяви пред украински медии Андрий Юсов, говорител на украинското военно разузнаване.

Михайло Подоляк, съветник на украинския президент, написа, че Киев "наблюдава събитията в Белгородска област", но няма нищо общо с нападенията - след което язвително ги сравни с използването от Русия на марионетни сили, за да воюва в Украйна. 

"Както знаете, танкове се продават във всеки руски военен магазин, а нелегалните партизански групи са съставени от руски граждани", добави Подоляк.

Когато силите на Русия проникнаха в Крим като част от незаконното нахлуване и анексиране през 2014 г., Владимир Путин използва подобен език, като твърдеше, че това са местни хора, които са купили униформите си, изглеждащи като руски, в магазини за военни излишъци.

САЩ и други западни сили предоставиха оръжия на Украйна с уговорката, че те няма да бъдат използвани за нанасяне на удари по цели на територията на Русия. Украйна отрича да има връзка с предишни атаки на руска територия, включително удари, които са засегнали руски летища, енергийна инфраструктура и дори атаката с дрон срещу Кремъл по-рано този месец.

Не е ясно дали нападението е част от трайна военна стратегия или е замислено като отвличащ удар, тъй като остават очакванията, че Украйна се готви да започне лятна контраофанзива, за да си върне окупираните от Русия територии, коментират западни издания. 

Сблъсъците по границата в Белгородска и Брянска област обаче се увеличават. Миналия месец четири руски военни самолета, включително два самолета и два хеликоптера, бяха свалени в една от най-тежките загуби за един ден по време на войната. През март роденият в Москва лидер на РДК Денис Никитин каза, че е ръководил набег в град в Брянска област, припомня "Гардиън". 

Русия, която започна пълномащабна инвазия в Украйна през февруари 2022 г., твърди, че групите са "терористи", действащи като пълномощници на Киев, а губернаторът на руската Белгородска област заяви, че двама души са били убити и двама ранени при украинския обстрел вчера, предаде Ройтерс.

Легионът "Свобода на Русия" обвини в Телеграм Русия за обстрела, като същевременно публикува снимки на това, което според него е един от неговите танкове в руското село Нова Таволжанка, и на войници, прикриващи се зад стена по време на престрелка.

"Близо до Таволжанка врагът унищожи автомобил "Рено" с цивилни граждани, като го обърка с автомобил на нашата диверсионна група. Най-малко двама цивилни бяха убити и това е пряко следствие от липсата на професионализъм на армията на Путин", се казва в съощението. 

Трансграничните набези имат за цел да разтегнат руската отбрана и да принудят Москва да пренасочи войски от вътрешността на Украйна за укрепване на границата, каза пред Ройтерс Алексей Барановски, говорител на политическото крило на Легиона "Свобода на Русия".

"Една от тактическите ни цели е да привлечем руски войски от други части на украинския фронт", посочи той.

"Това е едната цел, а другата е да покажем на руснаците, че е възможна друга държава, че се е появила въоръжена група, която е готова да се бори за свобода. Ние искаме хората да се присъединят към нас", каза Барановски. Той добави, че подразделението е част от Украинския чуждестранен легион, който се контролира от украинските военни, но че командната верига вече не важи за руските доброволци, след като те навлязат на руска територия. 

Групата описва себе си като руснаци, които се борят срещу правителството на руския президент Владимир Путин, за да създадат Русия, която ще бъде част от "свободния свят".

/НС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 14:38 на 28.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация