site.btaАмериканецът Иля Малинин изпълни шест четворни скока и за първи път в кариерата си стана световен шампион по фигурно пързаляне

Американецът Иля Малинин изпълни шест четворни скока и за първи път в кариерата си стана световен шампион по фигурно пързаляне
Американецът Иля Малинин изпълни шест четворни скока и за първи път в кариерата си стана световен шампион по фигурно пързаляне
снимка: Graham Hughes/The Canadian Press via AP

Американецът Илия Малинин спечели първата си  титла, след като триумфира на Световното първенство по фигурно пързаляне в Монреал (Канада), което завърши тази нощ с волната програма за мъжете.

"Богът на четворните скокове" Малинин показа защо го наричат така, след като беше безупречен и взе златото с 24 точки преднина пред съперниците си. Японецът Юма Кагияма завоюва третия си сребърен медал от Световното първенство, а двукратният европейски шампион Адам Сяо Хим Фа (Франция) направи грандиозно завръщане, изкачвайки се от 19-о място след кратката програма до подиума, за да вземе бронза.

Малинин се пързаля последен от 24-а мъже във финала и закри шампионата с гръм и трясък. Шампионът от финала на Гран При започна програмата със запазената си марка четворен аксел и го последва с още пет четворни – луц, ритбергер, салхов, още един луц и тулуп, както и комбинация троен луц-троен аксел и два пируета от ниво четири и стъпки от ниво четири. Публиката избухна, когато той даде всичко от себе си, изправяйки я на крака. Малинин падна от щастие на леда, невярващ какво е направил току-що. 

Шампионът на САЩ постави рекорд във волната програма с 227.79 точки и със сбор от 333.76 точки той се изкачи на първо място от трето в кратката програма.

"Това означава толкова много за мен. Последните няколко седмици бяха изключително психическо и физическо предизвикателство, през което трябваше да премина. Дори се чудех дали да дойда тук или не. Беше в последния момент, но исках да дойда, за да видя какво мога да покажа на леда. Толкова се радвам, че съм на върха в момента", каза той.

Малинин добави, че е нямал представа какво ще се случи, когато излезе на леда.

„Можеше да е най-доброто пързаляне в живота ми или всичко да се обърка ужасно", добави американецът.

Кагияма представи още едно страхотно изпълнение. Той започна с четворен салхов, четворен флип и четворен тулуп- Ойлер-троен салхов, както и още четири тройни скока. Единствената грешка дойде, когато той пропусна втория си троен аксел. Шампионът на "Четирите континента" постигна най-добрите за сезона 203.30 точки и с общо 309.65 точки се нареди втори.

Класиран на 19-о място след изпълнената с грешки кратка програма, Адам Сяо Хим Фа не мислеше, че ще спечели медал в Монреал.

"Беше трудно след кратката програма. Бях ядосан на себе си, че не атакувах скоковете", каза той.

Той обаче показа друго лице в неговата експресивна волна програма, поставена на музика от Макс Рихтер. Двукратният европейски шампион направи четири четворни и четири тройни скока, за да спечели 206.90 точки, да натрупа 284.39 и  да вземе първото си отличие от световен шампионат.

"Това състезание беше с много възходи и падения. Преминах през много емоции. Не очаквах да спечеля медал след кратката програма. Просто си помислих да карам чисто и да покажа на какво съм способен. Мина доста добре и се радвам. Това ми дава мотивация за бъдещето", заяви французинът.

Двукратният световен шампион Шома Уно (Япония) падна на четворен ритбергер и се спъна при четворен флип, за да се смъкна на четвърто място от първото място след кратката програма с 280.85 точки. Джейсън Браун (САЩ) впечатли с представянето си и завърши пети с 274.33 точки. 

Шампионатът в Монреал завършва днес с галаспектакъла на призьорите.

 

/ИК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:08 на 09.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация