site.btaВ село Глоговица ще се състои четвъртото издание на кулинарния фестивал с дегустация "Трънски гозби"


В село Глоговица ще се проведе четвъртото издание на кулинарния фестивал с дегустация „Трънски гозби“. Събитието ще се състои на 6 септември, съобщиха за БТА от екипа на Трънското туристическо дружество – организатор на проявата.
„Тази година ще се върнем назад във времето, за да усетим магията на връзката със селската земя и природата. Подготвили сме демонстрации на печене на ястия в подница върху жар – в истинско селско огнище, дегустации на различни видове топъл домашен трънски хляб, печено пиле в глинен съд за грил и още много изненади“, споделиха инициаторите на фестивала.
Посетителите ще могат да опитат над 30 сезонни традиционни ястия, типични за пограничния край. Сред тях са зеляник (зелник), попска яхния, бяла и червена топеница, тиква по трънски, скроб, боб чорба в бусинско гърне и други малко познати ястия от миналото. Всички блюда ще бъдат приготвени с домашни и органично отгледани продукти от местни производители. Майстор-готвачи ще демонстрират и тънкостите в приготвянето на много от специалитетите.
По време на фестивала местни производители ще представят своя натурална продукция за дегустация и продажба.
Събитието е с включена такса за участие, която се заплаща на място. Желаещите да присъстват трябва да се запишат предварително на имейл адрес bgzatran@gmail.com до 3 септември.
Гастрономическият фестивал „Трънски гозби“ се организира с подкрепата на фондация „Америка за България“. Първото му издание се състоя през септември 2019 г. в село Глоговица и привлече десетки посетители и туристи, които имаха възможност да опитат 15 различни ястия от трънската кухня. Фестивалът има за цел да популяризира както кулинарното наследство на региона, така и природните и културни забележителности на община Трън.
/ХК/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина