site.btaСвръхпреработените храни са свързани с по-висок риск от развитие на хронични заболявания, показва проучване


Според изследване на американския Институт за здравни показатели и оценка към Университета на Вашингтон приемането дори в умерени количества на свръхпреработени храни е свързано с измеримо увеличение на риска от хронични заболявания, съобщи Phys.org.
Преработеното месо, подсладените със захар напитки и трансмастните киселини се свързват с повишен риск от заболявания като диабет тип 2, исхемична болест на сърцето и рак на дебелото черво.
Според оценки приемането на храни с високо съдържание на преработено месо е довело до близо 300 000 смъртни случая по света през 2021 г. Голямата консумация на подсладени със захар напитки и трансмазнини е причинила милиони години живот, свързани с инвалидност.
Преработените храни, запазвани чрез опушване, консервиране или химически добавки, често съдържат съединения (полициклични ароматни въглеводороди и хетероциклични амини), които са свързани с развитието на тумори.
Подсладените със захар напитки са основен източник на добавена захар при много хора, което води до покачване на теглото, сърдечно-съдови заболявания и риск от диабет.
Според изследването „Здравни ефекти, свързани с консумацията на преработено месо, подсладени със захар напитки и трансмастни киселини: проучване с доказателствена тежест“, публикувано в "Нейчър медисин", приемането на между 0,6 и 57 грама преработено месо на ден се свързва с поне 11% по-голям среден риск от развитие на диабет тип 2, в сравнение с липсата на консумация. Приемането на между 0,78 и 55 грама дневно се свързва със 7% по-висок среден риск от рак на дебелото черво.
Пиенето на между 1,5 и 390 грама подсладени със захар напитки на ден води до 8% по-голям среден риск от развитие на диабет тип 2.
Консумацията на между 0,25% и 2,56% трансмастни киселини от дневния енергиен прием е свързана с поне 3% по-голям среден риск от исхемична болест на сърцето.
/ВБ/
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина