site.btaМагарешкото и кобилешкото мляко са много полезни, казаха производители по време на фестивал на млечните продукти във Враца

Община Враца провежда за първи път фестивал на българското сирене и млечните продукти. В рамките на два дни градът е домакин на десетки производители на традиционни и бутикови млека и сирена. 

Трифон Георгиев (Тити) от село Бутан от десет години отглежда магарета и коне за добив на магарешко и кобилешко мляко. „Магаретата са изчезващ вид, а конете ги обожавам. Смятам, че българите сме чисти тракийци, произходът ни идва от конете и трябва да отглеждаме с уважение тези благородни животни“, каза Георгиев за БТА. Той сподели, че магарешкото мляко е много полезно. „То е противоалергично, противобактериално, има много имуноглуболини, които помагат за всички видове кашлици, много минерали, витамини. Това го прави имунна бомба“, добави Георгиев. По думите му млякото е полезно е за изчистване на кръвоносните съдове. Кобилешкото мляко според него е много благодатно за костите. И двата вида мляко са диетични, не съдържат казеини и се консумират сурови. 

Наташа Ангелова от село Соколица (Карлово) участва във фестивала с кумис – традиционна азиатска напитка, произведена от ферментирало кобилешко мляко. „Това е лечебна напитка, която има противовъзпалителни свойства, прочиства стомашно-чревния тракт, съдържа пробиотици. След процеса на ферментация кумисът придобива и антибиотични свойства и подпомага лекуването на възпаления и лекуване на вътрешни рани, действа благотворно и на други заболявания“, каза Ангелова за БТА. По думите й рецептата е специална и кумисът се приготвя от нейния баща. Семейството на Ангелова е от Киргизстан. Живеят в България от седемнадесет години. Във Враца бяха дошли с юрта. „Това са номадски къщи, сглобяват се и се пренасят. Тази е автентична, направена от моя баща“, добави Ангелова. 

Наташа Ангелова, каза, че за първи път идват във Враца и е много впечатлена от красотата на града. Трифон Георгиев коментира, че фестивалът е добре организиран и би участвал в следващо издание. "Подготвям бонбони от магарешко мляко, които да предложа за следващата година", каза Георгиев.

Шеф Светлана Илиева представи пред публиката как се приготвят домашни бързи банички на тиган. За БТА тя каза, че празникът е чудесен. „Българският вкус на млякото, сиренето, киселото мляко е незаменим и може да само да се гордеем с тях“, добави шеф Илиева.  

Концерти на Райна, Румяна Попова и дует „Пирин“ са предвидени за жителите и гостите на Враца, както и редица презентации по темата за отглеждането на животни и ползите от млечните продукти. Събитието се организира от Сдружение “Български традиционни млечни продукти”, с финансовата подкрепа на Министерство на земеделието и храните и Община Враца.

/ВБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 04:53 на 04.05.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация