site.btaХИНА: За първи път в Хърватия беше извършено замразяване на злокачествен тумор на гърдата

ХИНА: За първи път в Хърватия беше извършено замразяване на злокачествен тумор на гърдата
ХИНА: За първи път в Хърватия беше извършено замразяване на злокачествен тумор на гърдата
Снимка: ХИНА

В болницата „Сестри на милосърдието" в Загреб за пръв път в Хърватия беше извършено замразяване на злокачествен тумор на гърдата, което представлява важна иновация в областта на минимално инвазивните процедури при онкологично болни пациенти, предаде хърватската агенция ХИНА.

Криоаблация или замразяване на тумори се прилага в тази болница от две години, но досега процедурата се използва за лечение на рак на бъбреците, белия дроб и костите, а от днес ще се използва и за рак на гърдата, съобщиха от болницата.

„Криоаблацията е техника, чрез която се замразяват само вредни тъкани и тумори и те се унищожават целенасочено, без последствия за околната здрава тъкан“, обясни Лука Новосел, началник на отделението по интервенционална радиология.
Процедурата се състои в прецизно насочване на иглени сонди през кожата, като с помощта на ултразвуков апарат те се разполагат в тумора. След това се създава ледена зона с диаметър до три сантиметра, която унищожава туморните клетки.

„С процедурата се щади останалата част от гърдата на пациентката, при положение че няма метастази“, отбеляза Новосел.

Процедурата е подходяща за пациентки, които не са идеални кандидати за класическа операция на гърдата поради възраст и съпътстващи заболявания или риск от анестезия, както и за тумори до два сантиметра или по-малки метастази.

Допълнително предимство на криоаблацията на тумор на гърдата е, че се извършва амбулаторно, безболезнена е и продължава един час, след което пациентката може да се прибере у дома, подчерта директорът на болницата Давор Вагич.

(Тази информация се разпространява от БТА по договор с хърватската агенция ХИНА)

/ЕЩ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 01:00 на 20.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация