site.btaЛиванското мануше и перуанското севиче бяха включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО

Ливанското мануше и перуанското севиче бяха включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО
Ливанското мануше и перуанското севиче бяха включени в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО
Снимка: АП/Francois Mori

Мануше - емблематичната кулинарна практика на Ливан, и перуанското севиче - ястие, приготвено от маринована сурова риба, бяха включени в Списъка на световното нематериално наследство на ЮНЕСКО, предаде АФП. 

Решението беше взето от Междуправителствения комитет за опазване на нематериалното културно наследство, който от понеделник заседава в Ботсвана. 

Мануше - плосък хляб, покрит със смес от мащерка, смрадлика, препечени семена от сусам, сол и зехтин", е "квинтесенцията на ливанската закуска" и се приготвя "в специализирани домове и пекарни, разпръснати из цялата страна", отбелязват от ЮНЕСКО.

Благодарение на ливанската диаспора мануше се радва на голяма популярност и по света.

Ливан подаде своята кандидатура в ЮНЕСКО през март 2022 г.

Организацията добави в Списъка си на световното нематериално наследство и перуанското севиче.

Ястието, което може да варира в различните региони в зависимост от използваните видове риба, е било консумирано за първи път преди повече от 2000 години в днешно Перу, според местни антрополози.

Известният кулинар Хавиер Варгас отбелязва, че има поне хиляда рецепти или начини за приготвянето на севиче. 

/ТС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:24 на 04.03.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация