site.btaПреди десет години патриарх Неофит пое по нелекия път да носи кръста на предстоятел на Българската църква, каза митрополит Антоний

Преди десет години патриарх Неофит пое по нелекия път да носи кръста на предстоятел на Българската църква, каза митрополит Антоний
Преди десет години патриарх Неофит пое по нелекия път да носи кръста на предстоятел на Българската църква, каза митрополит Антоний
София, 25 февруари 2013 г. Новоизбраният Български патриарх Неофит отслужи първата си Съборна Света литургия в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". Пресфото-БТА, снимка: Владимир Шоков

Тази година на 24 февруари се изпълват десет години от избора и интронизацията на Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който е ангелът на родната ни Българска православна църква, каза за БТА Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний по повод отбелязването днес на десетата годишнина от избора и интронизацията на патриарх Неофит.

"Негово Светейшество преди десет години пое по този нелек път - да носи кръста на предстоятел на родната ни Българска православна църква и като един ревностен духовник, който се е доказал още от младини, поемайки по пътя на монашеството, израствайки в църковната йерархия - като Русенски митрополит, и в качеството си вече на български патриарх, той е доказал, че да бъдеш добър ръководител, е нужно да съчетаваш в себе си богатата палитра от различни качества. Това са търпение, смирение, християнска любов, всеотдайност, себежертвеност в служението, защото да бъдеш кормчия на православната църква е високоотговорно служение, но е и свързано с много енергия, която трябва да вложиш в умелото управляване - с кротост, но и с твърдост, когато е необходимо в отстояването на основни принципи", каза митрополит Антоний. 

Както виждаме, Светият синод на Българската православна църква - Българска патриаршия вече десет години, под ръководството на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит, стои здраво на своето място, твърдо стъпил върху скалата на Светата православна църква и отстоявайки интереса на всички православни българи, които живеят в България и извън страната, подчерта Западноевропейският митрополит. 

"Ние се радваме на едно добро сътрудничество, като членове на Светия синод на БПЦ-БП, братски помежду си, воглаве с Негово Светейшество патриарх Неофит. Той, като вселюбящ баща, ни милва, наставлява и най-вече ни зарежда със своя пример на кротост, на смирение, на търпение. Негово Светейшество ни помага, когато трябва да вземем решение, да не прибързваме, да обмисляме много добре, за да може наистина и решението, което ние вземем, да бъде най-правилно и то да бъде във времето отчетено като такова", каза митрополит Антоний.  

На въпрос на БТА за тези изминали десет години, начело с патриарх Неофит на БПЦ-БП, кои исторически и запомнящи се решения, взети от Българската православна църква, могат да се отличат, митрополит Антоний заяви, че има исторически решения и сред тях е "твърдата и непоколебима позиция на Българската православна църква срещу Истанбулската конвенция". Българската православна църква ясно и категорично каза, че не приема "никакви такива нововъведения, които са извън общоприетите християнски семейни добродетели", изтъкна архиереят.

Той отбеляза, че Българската православна църква издигаше своя глас и по въпросите за различни законопроекти в българската държава, които бяха свързани с християнското семейство и с религиозното възпитание.

"Имаше и много въпроси, свързани с църквата на Република Северна Македония, като преди време имаше твърдо и императивно настояване на неправителствени организации, ние, веднага, без каквито и да е било разсъждения да признаем Македонската църква, въпреки че тя се намираше под схизма от Сръбската патриаршия. Всички тези твърди позиции на Българската православна църква в отстояването на различни законопроекти и принципи са победи, които са общи на целия Свети синод и благодарение на българския патриарх Неофит", заяви митрополит Антоний. 

Русенският митрополит Неофит беше избран за патриарх на България на 24 февруари 2013 г.

На 24 февруари 2013 г., неделя, на Патриаршеския избирателен църковен събор в София, Русенският митрополит Неофит беше избран за Български патриарх и Софийски митрополит. Интронизацията на Негово Светейшество Неофит като патриарх Български беше извършена още същия ден - 24 февруари 2013 г., в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

Светското име на патриарх Неофит е Симеон Николов Димитров. Той е роден е на 15 октомври 1945 г. в София. След завършване на основното си образование, през есента на 1959 г., е приет за ученик в Софийската духовна семинария при гара Черепиш. Курсът, на която завършва през 1965 г. От септември 1967 г. е студент в Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, която завършва през 1971 г. От есента на 1971 до 1973 г. той е на богословска специализация в Катедрата по "Църковно пеене" при Московската духовна академия. От 1 септември 1973 г. е назначен за преподавател по източно-църковно пеене и за диригент на студентския хор при Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София.

На 3 август 1975 г. в Троянската света обител е подстриган в монашество с името Неофит от българския патриарх Максим. На 15 август същата година патриарх Максим го ръкополага в йеродяконски чин, а на 25 март 1976 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя" - и за йеромонах.

От 30 септември 1975 г. Неофит е диригент на Софийския свещенически хор, а от 15 юли 1977 г. е и старши преподавател по източноцърковно пеене и богослужебна практика в Духовната академия в София, какъвто остава до края на 1980 г. По време на това негово служение, на 21 ноември 1977 г. в столичния катедрален храм "Св. Неделя", е въведен в архимандритско достойнство от патриарх Максим. От 1 януари 1981 г. до декември 1985 г. архимандрит Неофит е протосингел на Софийската митрополия. Като такъв, на 8 декември 1985 г. в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", е хиротонисан в епископски сан с титлата "Левкийски" и е назначен за втори викарий на Софийския митрополит.

От 1 декември 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия "Св. Климент Охридски" в София, а на 26 юли 1991 г. е избран и за първи декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". Този пост той заема до януари 1992 г.

На 27 януари 1992 г. е назначен за главен секретар на Светия синод и за председател на Църковното настоятелство при патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски".

На 27 март 1994 г. е избран, а на 3 април същата година е и канонично утвърден за Доростолски и Червенски митрополит. От 17 декември 2001 г., по решение на Петия църковно-народен събор, Доростоло-Червенската епархия е разделена на Русенска и Доростолска епархия, а Неофит се титулува Русенски митрополит и наместник на възстановения Доростолски митрополитски престол.

На 2 декември 2008 г. Русенският митрополит Неофит получава званието "доктор хонорис кауза" на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Званието му е връчено за цялостен принос в развитието на духовността в СУ и за активното му участие във възстановяването на Богословския факултет.

На 22 юни 2010 г. Негово Високопреосвещенство митрополит Неофит е удостоен от президента на България с ордена "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие, "за особено значимите му заслуги за развитието на Духовната академия "Св. Климент Охридски", за приноса му за развитие на научно-просветителските връзки и взаимоотношения между източните и западните християни, и за неговата 65-годишнина".

Патриарх Неофит прие на 21 февруари на среща премиера Гълъб Донев, който го поздрави за десетгодишнината от избора му начело на Българската православна църква

На 21 февруари тази година Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прие на среща служебния министър-председател Гълъб Донев, съобщиха тогава от Българската патриаршия.

Служебният министър-председател поздрави Светейшия патриарх по повод десетата годишнина от неговия избор и от неговата интронизация на предстоятел на Българската православна църква. Премирът Донев сподели, че служебното правителство подпомага и съдейства в работата и делото на Българската православна църква, като изтъкна помощта, отпусната от Министерския съвет за подпомагане на реконструкцията и реставрацията на Богословския факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски", помощта за Зографската света обител на Света Гора, за възстановяване на Банското крило в манастира. Благодари и за множеството благотворителни инициативи, организирани от Българската православна църква. 

Гълъб Донев изказа благодарност към Светейшия патриарх, че по време на пандемията от коронавирус Църквата е била близо до обществото и е помогнала на хората да не се отчаят, както и за навременната помощ за бежанците, които миналата година бяха приютени в поделения на Българската православна църква - манастири и прицърковни сгради. Той също така благодари и за помощта, изпратена от Българската православна църква за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия. 

По време на срещата митрополит Антоний благодари на служебния министър-председател за помощта, която българската държава оказва и на нашите общини извън граница и съдейства за укрепването на българските църковни общини в Западна Европа. Белоградчишкият епископ Поликарп пък запозна премиера Донев с множеството инициативи, които Софийска света митрополия реализира с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит. 

Премиерът Гълъб Донев сподели, че държавата е помогнала и за дигитализация на архива на Зографския манастир. Целта е не само да бъдат съхранени документите от манастира, но и младите хора да имат възможността да се докоснат до писмени паметници, за които са чели само в учебниците. 

На срещата на 21 февруари служебният министър-председател подари на Негово Светейшество диригентската палка на композитора и диригент Найден Тодоров, който в момента е и служебен министър на културата. Патриарх Неофит подари на премиера Гълъб Донев икона на Майката Божия, като му пожела Св. Богородица да го пази и насърчава в добрите дела. 

 

/РБ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 13:30 на 02.12.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация