site.btaМармотът Фил предрече още шест седмици зима в САЩ

Мармотът Фил предрече още шест седмици зима в САЩ
Мармотът Фил предрече още шест седмици зима в САЩ
Снимка: АП

Мармотът Фил, известният фолклорен метеоролог от градчето Пънксътоуни в щата Пенсилвания, САЩ, предрече още шест седмици зима по време на честванията на Деня на мармота, съобщи Асошиейтед прес.

На днешния ден мармотът Фил излиза от дупката си в градчето Пънксътоуни и продължителността на оставащата зима зависи от неговата прогноза. "Приближените" на мармота уведомиха събралите се ентусиасти, че Фил е видял сянката си. Според фолклорните вярвания, ако Фил види сянката си, ще има още шест седмици зима. Ако не я види, пролетта ще дойде рано.

Фил има свой антураж - група активисти от Клуба на мармота, който организира отбелязването на Деня на мармота в градчето и се грижи за самия мармот. Отбелязването на деня събира хиляди посетители в града. Пънксътоуни е град на около 105 км североизточно от Питсбърг.  

Националната агенция за океански и атмосферни изследвания в САЩ сравни прогнозите на мармота с данните от последните 10 години и обяви, че Фил познава в 40 процента от случаите. Тази година прогнозата на Фил е в седмица с много сняг и лед в южната част на САЩ.

Според данните от 1887 г. мармотът Фил е правил прогноза за времето повече от 100 пъти. Изгубени са данните за 10 години.

През 2021 г. и 2022 г. мармотът отново прогнозира шест седмици зима. Денят на мармота се отбелязва и на други места в Пенсилвания, както и в други щати, сред които Джорджия и Охайо. В Канада водещото честване на Деня на мармота е в Уайъртън, Онтарио. 

/АКМ/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:56 на 27.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация