site.btaБАН с ключова роля във ваксинационната кампания на EASAC

Българската академия на науките като член на Консултативния научен съвет на европейските академии (EASAC) участва във ваксинационната кампания на международната огранизация. Целта на кампанията е да пребори масовата дезинформация по тази тема със средствата на научно обоснованите факти. Основни канали за комуникация са социалните медии, като БАН се включва с представянето на проф. Пенка Петрова – директор на Института по микробиология.


Участието на проф. Петрова вижте тук:


Консултативния научен съвет на европейските академии (EASAC) е международна организация, сформирана от националните научни академии на държавите-членки на Европейския съюз, Норвегия, Швейцария и Обединеното кралство. Чрез нея академиите работят заедно, за да предоставят независими, експертни, основани на факти съвети относно научните аспекти на европейските политики на тези, които правят или влияят на политиката в рамките на европейските институции.


Освен ваксинационната кампания тазигодина EASAC публикува няколко доклада по важни не само за европейската, но и за световната икономика проблеми. Основната работа на организацията през 2021 г. се съсредоточава върху климатичните промени, като декарбонизацията на сградите и възможностите за намаляване на вредните емисии на парникови газове; декарбонизацията на здравния сектор; глобалното затопляне и невъзможността да бъдат изпълнени целите на Парижкото споразумение до 2030 г.; какво е въздействието върху климата на дървесната биомаса; какво е състоянието на Атлантическия океан и неговото въздействие върху Европейския континент.


В края на месец декември 2020 г. председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски бе избран за заместник-председател на EASAC с мандат до 2023. В момента БАН е в преговори за създаване на координационен хъб на организацията в рамките на Академията.


 


БАН

news.modal.header

news.modal.text

Към 18:16 на 27.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация