site.btaФренският хореограф Жером Бел гостува в България с "Гала" на 14 и 15 декември

Френският хореограф Жером Бел гостува в България с "Гала" на 14 и 15 декември
Френският хореограф Жером Бел гостува в България с "Гала" на 14 и 15 декември

EZ 17:27:02 02-12-2021
AK1722EZ.013
Култура - изкуство - проект

Френският хореограф Жером Бел гостува в България с "Гала" на 14 и 15 декември

София, 2 декември /БТА/
Френският хореограф Жером Бел гостува в България с танцовия спектакъл "Гала". Събитието е на 14 и 15 декември в центъра за съвременни изкуства "Топлоцентрала", съобщават от Френския институт.


По думите им "Гала" предлага различен прочит на танца. В тази колективна форма на изкуство проектът на Бел обединява танцови професионалисти и аматьори от различни сфери. Различните сцени никога не ни призовават да даваме оценки, а разкриват начина, по който културният репертоар на всеки човек го въвлича в особена връзка с желанието за нещо друго, каквото е танцът.



Как можем да изведем на сцената личности и тела, които твърде често са изключени от възможността за показ? Как можем да използваме по най-добрия начин всички разнообразни ресурси на този уникален апарат, театъра - с неговите кодове, места, жанрове и професионалисти - за да разширим периметъра на това, което може да бъде показано в него? И как можем да го (пре)формираме в демократично средство, което да е в обсега на всички, които са привлечени от танца, пеенето и сценичните изкуства? Това са само част от въпросите, които представлението поставя.


Резултатът е една гала вечер, която е малка, с моменти на размисъл, като галерия от живи портрети. Със своето "Провали се отново. По-добре се проваляй", "Гала" преминава от един театър в друг, като "огледало, което се разхожда край пътя" и ни разказва нещо за създаването на тези, които гледаме, както и за начина, по който гледаме, допълват от Френския институт. /ДД/

/АКМ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:39 на 14.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация