site.btaПисателят Буалем Сансал беше почетен от Френската академия

Писателят Буалем Сансал беше почетен от Френската академия
Писателят Буалем Сансал беше почетен от Френската академия
Писателят Буалем Сансал през 2012 г. на кинофестивала в Берлин. АП/Markus Schreiber, File

Френската академия почете с "огромна радост и истинско облекчение" френско-алжирския писател Буалем Сансал - три седмици след освобождаването му, след като близо една година беше държан в затвор в Алжир, предаде АФП.

"Той е сред нас, свободен, усмихнат, заобиколен от хора, прославен, с глава, пълна с идеи и проекти за книги", каза  френско-ливанският писател Амин Маалуф, постоянен секретар на институцията, отговаряща за определянето на правилата на френския език.

"С огромна радост и истинско облекчение му посвещаваме годишната публична сесия на институцията", добави Маалуф, обръщайки се към Буалем Сансал, седнал със съпругата си сред членовете на Френската академия.
       
По този повод Сансал, който не взе думата, получи световната награда "Чино дел Дука", която му беше присъдена през пролетта за цялостно творчество.

Похвално слово произнесе писателят и член на Френската академия Даниел Рондо.

Наградата на стойност 200 000 евро се присъжда от фондация "Симоне и Чино Дел Дука" и е признание за "изтъкнат романист от франкофонската сцена". 

"С рядка смелост и изключителна елегантност, творчество му отразява неговата непоколебима отдаденост към нашия общ език и ценностите, които той носи", посочва фондацията в изявление. 
       
Буалем Сансал се присъединява към списъка с лауреати, сред които са Андрей Сахаров, Хорхе Луис Борхес и Камел Дауд.

Държан в затвора в продължение на почти една година заради някои свои изказвания за родната си страна, 81-годишният Сансал възвърна свободата си на 12 ноември, след като беше помилван от алжирския президент Абделмаджид Тебун.

/ХК/

Списание ЛИК

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 03:30 на 06.12.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация