site.btaПрофесионална гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен чества своята 71-ва годишнина
Професионална гимназия по хранително-вкусови технологии (ПГХВТ) "Луи Пастьор" в Плевен чества своята 71-ва годишнина. Празникът се състоя в актовата зала на училището, където се събраха официални гости, настоящи и бивши преподаватели, ученици, фирми, с които училището си сътрудничи, и представители на партньорски организации.
Тържеството започна с химна на училището и посрещане на знамето.
В поздравителното си слово директорът на ПГХВТ "Луи Пастьор" инж. Лилия Петкова припомни накратко историята на училището. То отваря врати през учебната 1954/1955 година като първия в страната техникум по хранително-вкусова промишленост. Той е обучавал специалисти по три приоритетни за средата на ХХ век специалности: "Консервно производство", "Производство на растителни мазнини и сапуни" и "Производство на захар и захарни изделия".
В зависимост от нуждите на пазара на труда в училището са въведени и специалности, които не са характерни за региона, но са с очакван недостиг на специалисти. Това е специалността "Топлотехника – топлинна, климатична, вентилационна и хладилна техника", която е единствена за училищата в региона.
В момента в гимназията се обучават ученици и в специалностите – "Експлоатация и поддържане на хладилна и климатична техника в хранителната промишленост", "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки", и "Консултант козметични, парфюмерийни, биологични продукти и битова химия". Въведена е и дуална форма на обучение, реализирани са европейски проекти, отбеляза инж. Петкова.
"Преди 71 години няколко смели учители поставят начало на училище, което ще промени живота на хиляди деца. Днес ние сме тук, продължение на тяхната мечта, готови да създадем нови върхове", казаха водещите церемонията ученици от гимназията.
Те казаха още, че изминалите 71 години могат да се измерват в "хиляди ученици, хиляди съкровени истории, безброй научени уроци и споделени моменти в дом на знанието, духовността и приятелство". Това е време, в което училището развива професионализъм, вкус, техника, иновации и традиции. През тези 71 години тук са се обучили поколения специалисти, които днес стоят зад производството на българския хляб, млечните продукти, напитките, сладкарството и хранителната индустрия. Тук се създават не само ученици. Тук се създават майстори, професионалисти, хора, които знаят какво означава качество. "Защото сме училище, което учи на умения, които се виждат, усещат и оставят следа в хранителната индустрия и в живота", посочиха още гимназистите.
Официални гости на празника бяха началникът на отдел "Образование и младежки дейности" в Община Плевен Ирена Александрова, главният експерт в отдела Поля Борисова, директорът на Ученическата спортна школа Ивайло Лазаров, инспекторът Детска педагогическа стая в Първо районно управление на МВР в Плевен Ирена Асхарухова.
Поздрав към присъстващите отправиха музикантите и певиците от детско-юношески фолклорен ансамбъл "Нашенчета". След церемонията гостите присъстваха на открито упражнение в новоизграждащата се STEM лаборатория.
/АУ/
В допълнение
Избиране на снимки
Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.
Изтегляне на снимки
Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите
Потвърждение
Моля потвърдете купуването на избраната новина
