site.btaШвейцарският президент и министърът на икономиката заминават за САЩ за търговски преговори

Швейцарският президент и министърът на икономиката заминават за САЩ за търговски преговори
Швейцарският президент и министърът на икономиката заминават за САЩ за търговски преговори
Президентът на Швейцария Карин Келер-Зутер. Снимка: Anthony Anex/Keystone via AP

Президентът на Швейцария Карин Келер-Зутер и министърът на икономиката, образованието и научните изследвания Ги Пармлен заминават за Вашингтон днес, в опит да избегнат американските мита върху швейцарските стоки, съобщи Федералният съвет (правителството на страната), предаде Ройтерс.

Карин Келер-Зутер и Ги Пармлен ще "съдействат за срещи с американските власти в кратки срокове и ще проведат разговори, целящи да се избегнат американските мита върху вноса на швейцарски стоки", обяви правителството.

Федералният съвет не уточни с кои представители на американската администрация ще се срещнат във Вашингтон и дали е планирана среща с президента Доналд Тръмп.

Вчера правителството на Швейцария заяви, че е готово да направи "по-привлекателно предложение" в търговските преговори с Вашингтон, в опит да избегне ставките от 39 на сто, които трябва да влязат в сила на 7 август и биха навредили на икономиката на страната.

Федералният съвет проведе извънредно заседание и обяви решимостта си да продължи дискусиите със САЩ, ако е необходимо и след крайния срок 7 август, определен от президента на Тръмп за влизане в сила на митата.

Правителството не даде подробности за това какви допълнителни стимули могат да бъдат предложени, за да се осигури по-добра търговска сделка, но заяви, че не се обмислят никакви контрамерки.

Целта на пътуването на Келер-Зутер и Ги Пармлен е да представи "по-атрактивна оферта на САЩ в опит да се намали нивото на реципрочните тарифи за швейцарския износ, като се вземат предвид опасенията на САЩ", обяви Федералният съвет на страната.

/ИЦ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 21:18 на 05.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация