site.btaОбластната епизоотична комисия прие мерки срещу разпространението на шарка по овцете и козите на територията на област Пазарджик.

Областната епизоотична комисия прие мерки срещу разпространението на шарка по овцете и козите на територията на област Пазарджик.
Областната епизоотична комисия прие мерки срещу разпространението на шарка по овцете и козите на територията на област Пазарджик.
Снимка: кореспондент на БТА в Пазарджик Гергана Куртакова, Архив

Областната епизоотична комисия прие мерки срещу разпространението на шарка по овцете и козите на територията на област Пазарджик, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Пазарджик.

Извънредно заседание на Областната епизоотична комисия проведе днес областният управител Валентина Кайтазова. Заседанието се свиква след заповед на изпълнителния директор на Българската агенция по безопасност на храните във връзка с обявени огнища на болестта шарка по овцете и козите на територията на България и бързото разпространение в област Пловдив. В област Пазарджик за момента няма регистрирани случаи на шарка по животните. Комисията обсъди и прие мерки срещу разпространението на заболяването, разясняват още от там.

Сред мерките са организирани засилени информационни кампании сред населението с цел запознаване на гражданите с влошената епизоотична обстановка на територията на Република България и с мерките за овладяването на ситуацията, инвентаризиране на местата, определени за загробване на животни, в случай на потвърдено огнище - засилване на контрола за придвижването на животните и мерките за биосигурност в обектите за дребни преживни животни и извършване на проверки за нелегална търговия и придвижване на дребни преживни животни на територията на област Пазарджик.

БТА припомня, че в началото на месеца Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) установи две огнища на шарка по дребните преживни животни в село Скутаре, община Марица.

 

/ЕС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 02:33 на 17.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация