site.btaШвейцарската национална банка понижи до 0 на сто основната си лихва

Швейцарската национална банка понижи до 0 на сто основната си лихва
Швейцарската национална банка понижи до 0 на сто основната си лихва
Снимка: Michael Buholzer/Keystone via AP, архив

Швейцарската национална банка (SNB) понижи основната си лихва до 0 на сто в на днешното си заседание, отговаряйки на понижаващия се инфлационен натиск, поскъпването на франка и икономическата несигурност, породена от непредсказуемата търговска политика на САЩ, предаде Ройтерс.

Централната банка на страната намали ставката с 25 базисни пункта от досегашните 0,25 на сто, като ходът беше широко очакван от пазарите и съвпадна с прогнозите в анкета на Ройтерс. Това е шестото поредно намаление на лихвените нива от март 2024 г. насам.

След днешното решение централната банка се доближава до територията на отрицателните лихвени проценти – мярка, прилагана между 2014 и 2022 г., но остро критикувана от банки, спестители и застрахователи.

"Инфлационният натиск намаля в сравнение с предходното тримесечие. С днешното облекчаване на паричната политика SNB отговаря на това понижение", заявиха от институцията.

Решението идва в натоварен ден за централните банки, като се очакват и лихвени решения от "Банк ъв Ингланд" (Bank of England - централната банка на Великобритания) и централната банка на Норвегия. Вчера Управлението за федерален резерв на САЩ запази основните лихвени равнища без промяна, но сигнализира за възможни намаления по-късно тази година. По-рано този месец Европейската централна банка също намали лихвите с 25 базисни пункта.

Намалението от централната банка на Швейцария последва новината, че инфлацията в страната през май е станала отрицателна за първи път от четири години, като се отклони под целевия диапазон на банката от 0 до 2 на сто, който тя приема като индикатор за ценова стабилност.

/СЛС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 04:47 на 20.06.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация