site.btaКръгла маса за енергийната криза и реакцията на България спрямо нарастващите цени ще се проведе днес в София

Кръгла маса за енергийната криза и реакцията на България спрямо нарастващите цени ще се проведе днес в София
Кръгла маса за енергийната криза и реакцията на България спрямо нарастващите цени ще се проведе днес в София
Снимка: Владимир Шоков/БТА, архив

Кръгла маса "Пътят през енергийната криза: реакцията на България спрямо нарастващите цени и перспективи за новия дизайн на пазара на електроенергия на ЕС" ще се проведе днес от 10:00 часа в хотел "Милениум" в София и онлайн. Това съобщиха организаторите от Стопанския факултет към Софийския университет чрез новосъздадената си научна лаборатория Net-Zero Lab@FEBA. Събитието цели да събере водещи експерти, които да обсъдят необходимите усилия за усъвършенстване на енергийния пазар на ЕС, както и да споделят своите анализи относно уроците, извлечени от скока на цените на енергийните пазари през последните две години.

Специален гост на събитието ще бъде Килиан О'Донъхю, директор дирекция "Политики" в "Юрелектрик" (Eurelectric) - организацията, която представлява общите интереси на европейската електроенергийна индустрия със своите над 3500 членове от 32 държави, допълват организаторите.

По време на събитието ще бъде представен и специализираният доклад "Пътят през енергийната криза: реакцията на България спрямо нарастващите цени и перспективите за новия дизайн на пазара на електроенергия на ЕС". През последните няколко години безпрецедентни глобални предизвикателства значително засегнаха енергийния сектор. Докато Европейският съюз се възстановяваше от глобалната пандемия, той се сблъска с нова криза: рязко покачване на цените на енергията. Тя засегна и България, като доведе от четири до пет пъти по-висока инфлация, предизвикана от рязкото покачване на цените на суровините, въпреки широките компенсаторни мерки, се посочва още в съобщението.

/ВЙ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 04:48 на 23.07.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация