site.btaКосмическа храна, кашкавал с бъз и манов мед от дъб с магарешко мляко бяха отличени на изложение в София

Космическа храна, кашкавал с бъз и манов мед от дъб с магарешко мляко бяха отличени на изложение в София
Космическа храна, кашкавал с бъз и манов мед от дъб с магарешко мляко бяха отличени на изложение в София
Снимка: Български фермерски съюз

Три фирми, които са членове на Български фермерски съюз, са отличени с награди на провелото се миналата седмица в столицата изложение "Интерфуд&Дринк", съобщи организацията.

Фирма "Антарта" поставя ново начало за производството на оригинална българска космическа храна. До момента това е единствената компания, която е лицензирана да произвежда космически храни у нас. Изпълнителният директор на "Антарта" Нели Симеонова сподели, че интересът на посетителите към възраждането на тази индустрия е голям, отчитайки мисията на фирмата да върне България на челните места в сферата на космическите нововъведения.

На изложението фирмата презентира продукти, които представляват лиофилизирани космически храни, които се произвеждат въз основата на оригиналната 50-годишна технология на Института по криобиология и хранителни технологии. Космическите храни са изцяло съобразени с медицинските препоръки за нуждите на астронавтите по време на мисия, с физиологичните и психическите натоварвания, с физическите промени, които настъпват по време на полети, и се различават от обикновените лиофилизирани храни, каквито се срещат на пазара под различни форми.

Ферма и мандра "Боровица", която е на пазара от над четири години, представи своите млечни продукти. Тя се намира на 10 км от Белоградчик, област Видин. Продуктите ѝ се приготвят изцяло със собствено краве мляко от животни от породата Холщайн. Мениджърът на стопанството Тодор Иванов каза, че ефектът от изложението е положителен и мандрата е разпознаваема сред клиентите. "Боровица" спечели три златни медала - за фермерско краве сирене, за кашкавал с бъз и за айран.

Пчеларска ферма "Странджа" спечели на изложението златен приз за иновации за своя манов мед с магарешко мляко. Фермата e създадена през 2009 г. от Ралица Кунева и Димитър Станчев, които стопанисват 2200 кошера в 30 пчелина из Странджа планина. Базата се намира в село Индже войвода, община Созопол. Фермата е сертифицирана в биологично направление. Отличеният продукт подобрява здравето на белите дробове и дихателните пътища, благодарение на уникалното съчетание на два природни продукта, произведени в България: манов мед от дъб и магарешко мляко. Димитър и Ралица участват за пръв път като изложители във форума и се заричат да не е последен.

Международните хранителни изложения "Месомания", "Пътят на млякото", "Булпек", "Интерфуд&Дринк" и "Wine&Spirits Show" се проведоха от 8 до 11 ноември в столичния Интер Експо Център. Към петте паралелни изложения за първи път ще се присъедини и форматът за сектор "Пчеларство" - "Bee Rise".

Комплексният характер на бизнес изложенията предоставя възможност всеки присъстващ да се запознае "от първа ръка" с иновациите и тенденциите, да открие нови бизнес партньори, пазари и ниши за развитие. Оформя се екосистема за развитие на бизнеса, генериране на идеи и арена на кулинарни състезания от най-висок ранг, се посочва още в съобщението на "Интерфуд&Дринк".

/СЛС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 03:37 на 02.06.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация