site.btaТри нови обекта в Иран и Япония са обявени за глобално важни системи на селскостопанското наследство

Три нови обекта в Иран и Япония са обявени за глобално важни системи на селскостопанското наследство
Три нови обекта в Иран и Япония са обявени за глобално важни системи на селскостопанското наследство
Снимка: ФАО

Три нови обекта в Азия са най-новите официално признати за Глобално важни системи за селскостопанско наследство (GIAHS), което подчертава значението на вековните земеделски практики на континента за изхранването на нарастващото световно население и борбата с изменението на климата и загубата на биоразнообразие, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО).

Местата - уникален дъждовен регион за отглеждане на смокини в Иран, район, известен с използването на паднали листа като компост за селското стопанство в предградията на Токио и система за отглеждане на месодайни говеда с уникални практики за генетично съхранение в западна Япония, бяха определени по време на среща на Научната консултативна група на глобално важните системи за селскостопанско наследство, която се провежда във Валенсия, Испания тази седмица.

Съгласно водещата програма на ФАО, критериите за подбор предвиждат, че обектите трябва да са от глобално значение, да имат стойност като обществено благо, да поддържат сигурността на прехраната и поминъка, агро-биоразнообразието, устойчиви системи от знания и практики, социални ценности и култура, както и изключителни пейзажи. Признаването на тези места също стимулира общностите да продължат да управляват устойчиво тези богатства на биоразнообразието и традицията.

С последните допълнения към списъка със системи за глобално селскостопанско наследство, световната мрежа за селскостопанско наследство на ФАО сега се състои от 77 системи в 24 страни по света. Програмата наскоро проведе голямо събитие за връчване на сертификати на последните избраните обекти.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 15:28 на 27.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация