site.btaЧетири нови доклада на ФАО подчертават значението на микробиома за безопасността на храните, почвите и храненето

Четири нови доклада на ФАО подчертават значението на микробиома за безопасността на храните, почвите и храненето
Четири нови доклада на ФАО подчертават значението на микробиома за безопасността на храните, почвите и храненето
Снимка: Христо Стефанов/БТА, архив

Всички доказателства сочат, че микробиомът – възникваща концепция, отнасяща се до сложните екосистеми, съставени от бактерии и други микроорганизми, има мощна обяснителна стойност за въпроси, свързани със здравето на хората, растенията и планетата.

За да допринесат за научния дебат и да стимулират и ръководят повече от него, експерти от Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) издадоха четири нови публикации – една, фокусирана върху здравето на почвата, и три научни прегледа за това, как микропластмасата, остатъците от пестициди и ветеринарните лекарства могат да повлияят на безопасността на нашите хранителни доставки.

"Направените прегледи на пестицидите, ветеринарните лекарства и микропластмасата разкриват, че от гледна точка на методологията все още трябва да се направи много, за да се укрепи и систематизира начинът, по който изследванията са структурирани, така че тази обещаваща област наистина да може да бъде интегрирана във формирането на хранителните стандарти", каза Катрин Беси, старши служител по безопасност на храните на ФАО.

Най-общо казано, микробиомът е общност от бактерии, гъбички, археи и други микроорганизми и тяхното поле на действие, което включва взаимодействията помежду им и съответните им среди. Микробиомите съществуват във всички екосистеми, в растения, животни, почви, гори, океани и, което е важно, в хората. Всички се различават значително по състав и функции и в пространството и времето, но изследванията, подпомогнати от технологичния напредък в геномното секвениране, сочат някои широки модели, които могат да корелират със здравето или дисфункцията на техните гостоприемници и екосистемите на гостоприемника. Нарастващ набор от доказателства предполага, че микробиомът на червата може да бъде свързан с много здравословни и хранителни резултати, включително забавяне на растежа при деца, затлъстяване и наднормено тегло, когнитивни функции, имунни функции, наред с други.

Обща тема в новите доклади на ФАО е, че изследванията на микробиомите се нуждаят от по-хармонизирана рамка.

Прегледът препоръчва организирането на поредица от срещи с оценители на риска и мултидисциплинарни експерти по микробиоми, за да се постигне консенсус относно дефинициите и да се установят изследователски стандарти и пропуски в знанията, посочи Кармен Диас-Амиго, специалист по безопасност на храните на ФАО.

/ЕС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 16:00 на 18.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация