Световен ден за безопасност на храните 2023

site.btaФАО пуска практически инструментариум за работещите в хранителния сектор, за да спазват международните хигиенни стандарти

ФАО пуска практически инструментариум за работещите в хранителния сектор, за да спазват международните хигиенни стандарти
ФАО пуска практически инструментариум за работещите в хранителния сектор, за да спазват международните хигиенни стандарти
Снимка: Мартина Ганчева/БТА, архив

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) съобщи, че стартира цялостен, практичен и достъпен инструментариум, предназначен да помогне на всички, работещи в хранителния сектор, да се придържат към международните стандарти за хигиена на храните.

Наборът от инструменти, чието пускане днес съвпада със Световния ден за безопасност на храните през 2023 г., се основава на Codex Alimentarius (от латински "кодекс на храните") - сборник от практически стандарти, насоки и кодекси, управлявана от ФАО и Световната здравна организация (СЗО), която има за цел да защити здравето на потребителите и да насърчи честните практики в търговията с храни.

Инструментариумът превежда обширния набор от насоки и норми, управляващи добрите хигиенни практики, и анализ на опасностите и критични контролни точки в лесно смилаема информация чрез уебсайта на ФАО. Обърнато е специално внимание на предизвикателствата, пред които са изправени малките бизнес оператори и производители на храни в страните с ниски и средни доходи. Например уебсайтът е проектиран да работи добре на преносими мобилни устройства, които в някои развиващи се страни са много по-разпространени от компютрите.

Основната цел е да се даде на всички оператори в хранително-вкусовата промишленост, независимо дали във фермата или по-нататък по веригата на стойността, и независимо от размера и местоположението, инструмент, който им позволява да се ангажират по-добре с местните органи за безопасност на храните, за да произвеждат, обработват и разпространяват безопасни храни. Наборът от инструменти също се грижи за лица с институционална роля, като държавни служители, академични среди и организации за изграждане на капацитет.

"Този инструментариум е важна отправна точка за безопасността на храните в световен мащаб. Той предоставя не само международно съгласуваните принципи за безопасност на храните, но също така определя общ език, който от своя страна осигурява рамка и общност, в рамките на която страните могат да преговарят и хранителните предприятия могат да комуникират относно безопасността на храните помежду си", каза Корина Хоукс, директор на Отдела за хранителни системи и безопасност на храните на ФАО.

Укрепване на безопасността на храните

Когато храната е оскъдна, хората ще полагат големи усилия, за да нахранят себе си и семействата си. Съществува пряка връзка между ситуациите на недостиг на храна и повишените заплахи за безопасността на храните. С 600 милиона души, засегнати от хранителни заболявания всяка година, една от приоритетните области на ФАО е да помогне за осигуряването на безопасна храна за всички.

ФАО подкрепя своите членове в усилията им да подобрят безопасността на храните по различни начини. Заедно със СЗО, ФАО предоставя съвети, които формират научната основа на стандартите на Codex Alimentarius. Организацията на ООН също така предоставя подкрепа за прилагане на стандарти и разработване на законодателни рамки и капацитет за гарантиране на безопасността на храните.

Инструментариумът, който е сред ресурсите в помощ на подобни инициативи, първоначално е достъпен на три езика - английски, френски и испански.

Техническото му съдържание е разработено и прегледано съвместно от служители на ФАО по безопасност на храните и екип от Департамента по хранителни науки към Университета на Гуелф в Канада.

Съдържанието на инструментариума включва ръководства за лична хигиена, като например как да образоват външните посетители, влизащи в обект за производство на храни, правилната процедура и честота за измиване на ръцете и предложения за подходящо облекло.

В бъдеще планът е да се събере обратна връзка и евентуално да се разшири инструментариумът, за да се осигурят по-задълбочени насоки за други сектори на хранително-вкусовата система, като рибарството. Академичните среди вече са изразили интерес да го използват като основа за създаване на специализирани курсове по безопасност на храните.

Световният ден за безопасност на храните през 2023 г. се отбелязва с  хибридно събитие на високо ниво с участието на генералния директор на ФАО Ку Донгю и генералния директор на СЗО Тедрос Гебрейесус. Тази година събитието съвпада с 60-ата годишнина от създаването на Codex Alimentarius.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 17:02 на 20.04.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация