Със син печат се обозначава месото отгледано у нас, а с червен вносното

site.btaУвеличение с около пет лева за килограм се очаква при агнешкото в Благоевград за Великден, предвиждат търговци

Увеличение с около пет лева за килограм се очаква при агнешкото в Благоевград за Великден, предвиждат търговци
Увеличение с около пет лева за килограм се очаква при агнешкото в Благоевград за Великден, предвиждат търговци
снимка: Красимир Николов/БТА

Ориентировъчно с около пет лева за килограм по-скъпо ще бъде агнешкото месо за Великден тази година, каза пред журналисти Мартина Павлова, представител на търговски обект за продажба на месо в Благоевград. Цената все още не е ясна, тъй като в магазина ще заредят агнешко месо непосредствено преди празника, за да бъде прясно. По думите и се предвижда цената да е над 20 лева за килограм. 

Все още няма и търсене на агнешко месо, каза още Павлова и допълни, че за момента клиентите питат основно за цената и дали ще има прясно месо преди Великден. В магазина зареждат българско агнешко месо, което идва със син печат и придружаващи документи, каза още търговецът. 

Търговският обект, в който работи Мартина Павлова днес беше сред проверените от експерти към Областната дирекция по безопасност на храните в Благоевград, като част от засилените проверки на Българската агенция по безопасност на храните в обектите по производство и търговия с храни, пакетиращи центрове за яйца, складове за търговия на едно с храни и други обекти преди великденските празници. 

Обект на проверката са традиционните за великденската трапеза храни като агнешко месо, яйца, козунаци, боя за яйца, зелените салата и други, каза пред журналисти д-р Калина Милушева – началник отдел "Контрол на храните" към ОДБХ – Благоевград. 

"Започваме от кланиците, там ще проверяваме какви животни се колят, производствените предприятия и обектите, в които се търгуват тези продукти. В кланиците ще се следи за произхода на животните и маркировката", каза още д-р Милушева и допълни, че агнетата, родени, отгледани и заклани на територията на България се маркират със син печат, докато родените и отгледани в друга държава, се маркират с червен печат. "Това не може да заблуди потребителят и той може да направи преценка с какъв произход агнешко месо си закупува", каза още д-р Милушева. 

Сигнали за нередности потребителите могат да подават на горещия телефон на БАБХ, както и онлайн по всяко време, като от агенцията ще има дежурни екипи за цялата страна, които ще отреагират и ще извършат проверка, допълни началникът на отдел "Контрол на храните" към ОДБХ. 

/СЛС/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 05:13 на 27.09.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация