site.btaЛозарите в Германия са засилили производството въпреки сушата миналата година

Лозарите в Германия са засилили производството въпреки сушата миналата година
Лозарите в Германия са засилили производството въпреки сушата миналата година
Снимка: Ивона Величкова, архив/БТА

Лозарите в Германия са увеличили производството си с 6 процента на годишна основа през миналата година въпреки продължителната суша, съобщи Ройтерс, позовавайки се на Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

Миналогодишното производство на германските лозари е възлизало на 8,94 милиона хектолитра вино и мъст, прясно изцеден гроздов сок, използван за производство на вино. Това е представлявало с 491 800 хектолитра над нивото на произведеното в страната през 2021 г.

Отнесено към средната стойност на произведените количества от германските лозари през годините от 2016 до 2021 г., през 2022 г. са били произведени с 3,5 на сто повече вино и мъст. Отчетеният ръст идва въпреки факта, че продължителното засушаване през миналата година доведе до загуби на добив при млади растения или в места с нисък капацитет за съхранение на вода, обясниха статистиците. "По-старите лозя се справиха сравнително добре заради дълбоките си корени", допълниха те. В същото време сухото лято е довело до слаба гъбична инвазия и е имало положителен ефект върху здравето на гроздето.

През 2022 г. също не е имало мащабни късни слани или големи бури като градушка. Освен това повсеместният дъжд малко преди прибирането на реколтата е увеличил добивите.

Данните показват още, че две трети от произведените вина са бели, а една трета червени, включително розе и ротлинг, специално вино с розов цвят, произведено както от червена, така и от бяла мъст. Преобразувани в бутилки от 0,75 литра, произведеното количество отговаря на 1,2 милиарда бутилки мъст и вино.

Делът на така наречените качествени вина е бил 21 на сто на база обем, значително повече от 2021 г., когато беше 15 на сто.

Двата големи германски лозаро-винарски региона Райнхесен и Пфалц са допринесли с почти половината от общото производство на вино и мъст в Германия, съответно с 2,44 милиона хектолитра и 1,79 милиона хектолитра. На трето място следва лозарският регион Баден, от който са произведени 1,37 милиона хектолитра.

/ИЦ/

news.modal.header

news.modal.text

Към 22:33 на 26.02.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация