site.btaФАО и SEED стартират програма за иноватори за трансформиране на системите за хранително-вкусовата промишленост

ФАО и SEED стартират програма за иноватори за трансформиране на системите за хранително-вкусовата промишленост
ФАО и SEED стартират програма за иноватори за трансформиране на системите за хранително-вкусовата промишленост
Снимка: ФАО

Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) и инициативата SEED официално стартираха програмата SDG Agrifood Accelerator, инструмент, предназначен да помогне на стартиращите агро-хранителни системи да развият своя бизнес, като същевременно допринасят за целите на ООН за устойчиво развитие, съобщи ФАО.

Според организацията са необходими алтернативни подходи и иновативни решения, за да се трансформират глобалните хранително-вкусови системи в лицето на предизвикателства като бърз растеж на населението, икономически спадове, екстремни климатични условия и променящи се модели на потребление.

По време на виртуално събитие, проведено в централата на ФАО в Рим, 12 иноватори от цял ​​свят показаха как допринасят за целите за устойчиво развитие, като същевременно подкрепят такава трансформация в техния местен контекст.

Малките и средни предприятия бяха избрани сред стотиците, които съставляват портфолиото на SEED партньорството. Те ще бъдат подкрепени от програмата в три области: финансова готовност, потенциал за иновации и пазарен обхват. Видът помощ, която ще получат, включва съдействие при разработването на бизнес, маркетингови или инвестиционни планове, както и съвети как да подходят към потенциални финансисти или как да станат дигитални.

"Заедно със SEED искаме да проучим как участващите иноватори могат да допринесат за промяната на системите за хранително-вкусовата промишленост на местно ниво, докато работим за постигане на целите за устойчиво развитие в световен мащаб. Използване на мрежата на новаторите от SEED и поддържането на местни агро-хранителни решения чрез персонализиран пакет за подкрепа на иновациите открива нови начини за ФАО да има въздействие на място", каза Стефанос Фотиу, директор на Службата за целите за устойчиво развитие на ФАО.

По думите на изпълнителния директор на SEED Араб Хобала, калибърът на дванадесетте избрани SDG иноватори в хранително-вкусовата промишленост е вдъхновяващ, водещ чрез пример за възпроизвеждане и ускоряване на промяната. "Ние сме развълнувани да продължим техния принос към целите за устойчиво развитие с ФАО чрез нашата съвместна програма. Силно насърчаваме политиците и финансистите да разгледат по-отблизо тези иновативни малки и средни предприятия, тъй като те имат потенциала да станат ключови партньори в трансформирането на глобалните хранителни системи в прехода към циркулярност и устойчивост", допълни Хобала.

Творчески решения

Програмата SDG Agrifood Accelerator признава, че всичките 17 цели за устойчиво развитие са взаимосвързани и адресират предизвикателства в широк набор от цели, от липса на бедност и нулев глад до добро здраве, равенство между половете и действия в областта на климата.

Работейки в осем държави в Африка и Азия, 12-те малки и средни предприятия, които се присъединиха към програмата, са пионерски решения, предназначени да трансформират хранително-вкусовите системи, като същевременно подобряват живота на някои от най-уязвимите хора в техните общности.

Един пример е "Амаати груп" (Amaati Group), която дава възможност на селските жени в Гана чрез отглеждане на местни зърна фонио. Фонио има ниски изисквания за вода и може да издържи на неблагоприятни климатични условия. Това социално предприятие работи с над 2000 фермери и суши, бели, пакетира, съхранява и предлага на пазара зърнени продукти фонио за консумация в домакинствата.

Друг може да бъде намерен в Ботсвана, където "Калахари хъни" (Kalahari Honey) обучава и снабдява фермерите с кошери, които действат като "активни" огради, за да спрат слоновете да унищожат стопанствата им. Фермерите продават пчелните продукти обратно на "Калахари", който след това ги продава в световен мащаб.

В Тайланд "Листънфилд" (Listenfield) прилага научни принципи и данни за климата, за да предостави решения за прецизно земеделие, които намаляват разходите за експлоатация на полето и осигуряват подробна перспектива за прогнозиране на добива.

Резултатите от програмата на ФАО и SEED ще бъдат споделени по време на Глобалния момент за преглед на хранителните системи на ООН, който ще се проведе в Рим, Италия от 24 до 26 юли 2023 г., в помещенията на ФАО.

SEED беше основан на Световната среща на върха за устойчиво развитие през 2002 г. в Йоханесбург от Програмата на ООН за околната среда (UNEP), Програмата на ООН за развитие (ПРООН) и Международния съюз за опазване на природата (IUCN) като глобално партньорство за действия за устойчиво развитие и зелената икономика.

/СС/

news.modal.header

news.modal.text

Към 07:28 на 08.06.2023 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация