site.btaКу Донгю: ФАО е напълно ангажирана с ограничаване разпространението на антимикробна резистентност


Агрохранителните системи играят ключова роля в ограничаването на разпространението на антимикробна резистентност (АМР) и Организацията по прехрана и земеделие на Обединените нации (ФАО) е напълно ангажирана да се справи с това, което ООН нарежда сред 10-те най-големи заплахи за глобалното здраве, каза днес генералният директор на ФАО Ку Донгю на шестата среща на Групата на глобалните лидери за антимикробна резистентност, съобщи ФАО.
Срещата в Бриджтаун, Барбадос, беше първият път, когато членовете на групата, която се състои от световни лидери и експерти, успяха да се съберат лично поради пандемията от Ковид-19. Водена от министър-председателя на Барбадос, Миа Амор Мотли, срещата обхвана критични теми за АМР като финансиране, изследвания и развитие, интегрирано наблюдение, ролята на частния сектор, АМР и околната среда и стимулиране на политически действия за справяне с АМР.
"ФАО е напълно ангажирана да работи със своите партньори за създаване на по-ефективни, по-приобщаващи, по-издръжливи и по-устойчиви хранително-вкусови системи за по-добри производство, хранене, околна среда и живот за всички", посочи генералният директор. Такава трансформация на селскостопански хранително-вкусови системи вече може да бъде по-добре подкрепена благодарение на включването на АМР в Пандемичния фонд, добави той.
Ку подчерта значението на подхода "Едно здраве" за намаляване на употребата на антимикробни средства в хранително-вкусовия сектор. Той представлява интегриран, обединяващ подход, който има за цел устойчиво да балансира и оптимизира здравето на хората, животните и екосистемите, като признава, че те са тясно свързани и взаимозависими.
В момента ФАО подготвя 10-годишна глобална инициатива за намаляване на нуждата от антимикробни средства в хранително-вкусовите системи. Организацията също така разработи първата версия на международната ИТ платформа за мониторинг на антимикробната резистентност на ФАО, за да се справи със съществуващата празнина в информацията в системите за хранително-вкусовата промишленост.
В допълнение, ФАО е домакин на Платформа за партньорство с множество заинтересовани от АМР страни - механизъм за насърчаване на сътрудничеството между широк кръг от заинтересовани страни на всички нива в целия спектър на "Едно здраве".
Гледайки напред, генералният директор покани участниците на преглед на хранителните системи на ООН, насрочен за 24-26 юли в централата на ФАО в Рим, на който ще бъде обсъдена АМР.
Антимикробната резистенстност възниква, когато микроорганизми като бактерии, вируси, паразити или гъбички станат резистентни към антимикробни лечения, на които преди са били податливи.
Увеличаването на употребата и злоупотребата с антимикробни средства и други микробни стресори (например наличието на тежки метали и други замърсители) създава благоприятни условия микроорганизмите да развият резистентност. Това от своя страна създава сериозни заплахи за здравето на хората, животните, растенията и околната среда, безопасността на храните, продоволствената сигурност и превенцията, готовността и реагирането на пандемии.
АМР засяга непропорционално страните с ниски и средни доходи и допринася за почти 5 милиона смъртни случая годишно, според доклада "Глобално изследване на антимикробната резистентност". Световната банка изчислява, че през следващото десетилетие АМР може да доведе до дефицит на БВП от най-малко 3,4 трилиона долара годишно, а допълнителни 24 милиона души ще бъдат принудени да живеят в крайна бедност до 2030 г., ако днес не се предприемат действия срещу АМР.
/СС/
news.modal.header
news.modal.text