site.btaДванайсетокласници от гимназията по хотелиерство в Сливен приготвиха обредни ястия за Никулден

Дванайсетокласници от гимназията по хотелиерство в Сливен приготвиха обредни ястия за Никулден
Дванайсетокласници от гимназията по хотелиерство в Сливен приготвиха обредни ястия за Никулден
Снимка: Дора Куршумова, архив

Урок по приготвяне на обредни ястия за Никулден се състоя в Професионалната гимназия по хотелиерство и туризъм „Акад. Неделчо Неделчев“ в Сливен. Това разказа за БТА Дора Куршумова, която е представила пред учениците книгата си  „Магията на хляба“.

Обредни хлябове и традиционната риба са приготвили дванадесетокласници, двама от които са приети още от миналата година в Университета по хранителни технологии в Пловдив. Те са се представили с ястия от Сливенския край, като баницата "Молодой" е пожънала успех.

Дора Куршумова е разказала на учениците за празничната трапеза и ритуалите на Никулден. Те са се запознали с украсата на обредни хлябове и варианти на рибния курбан, който се прави на този ден. Разгледали са два вида просфорни печати, а изображението на единия от тях са претворили в хляб с обредна украса. В допълнение към благословията на печене за хляб, върху погачата е била изработена пластична украса под формата на шаран с люспи.

Освен ритуалната погача и пълнения шаран, учениците са приготвили риба, печена в глина с изолация от липови листа и други по-съвременни рибни ястия.

"Младежите са готови да подредят Никулденска трапеза, на която да посрещнат празника с близките си, каза Куршумова. С нетърпение очакват деня, в който всяка люспа от рибата ще донесе благоденствие на този, който я носи през дните след празника."

/ХК/

В допълнение

Избиране на снимки

Моля потвърдете избраните снимки. Това действие не е свързано с плащане. Ако продължите, избраните снимки ще бъдат извадени от баланса на вашите активни абонаментни пакети.

Изтегляне на снимки

Моля потвърдете изтеглянето на избраните снимката/ите

news.modal.header

news.modal.text

Към 11:44 на 17.05.2024 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация