site.btaРеставрирани са пет знамена от фонда на Регионалния исторически музей в Кюстендил

BOBSTH 10:57:31 20-11-2021
MM1055BO.008
Кюстендил - музей - реставрация

Реставрирани са пет знамена от фонда на Регионалния исторически музей в Кюстендил


Кюстендил, 20 ноември /Елица Иванова, БТА/
Аварийна реставрация и консервация на пет знамена с рисувана украса, с висока научна и експозиционна стойност, съхранявани във фонда на Регионалния исторически музей в Кюстендил и свързани с Новата история на града и региона, са били реставрирани, съобщиха от музея. Две от знамената са от коприна - на местните дружества "Илинден" и "Инвалид", а три - от вълна - на Местно земеделско професионално сдружение - Кюстендил, Селска земеделска служба - с. Шишковци и Околийско земеделско професионално сдружение - Кюстендил.
Извършени са дезинфекционна обработка на вълната, почистване и укрепване на живописния слой, отстраняване на деформации, стабилизиране с реставрационен бод на участъците от коприна с разкъсвания и монтиране на защитен слой върху тях, укрепване на зоните с разрушения на вълнените платове.
Реставрацията на знамената е извършена по проект, финансиран от Министерството на културата, в сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство, музеите и визуалните изкуства. Освен аварийни консервационни намеси по стабилизиране на състоянието на знамената, проектът е осигурил и оптимални условия за съхранение на колекцията "Знамена" в хранилището на отдел "Нова и най-нова история" с изработването на кутии от полипропиленова пчелна пита и с набавянето на хартия от копринена тъкан, която да се използва като подложка за увиване и покриване на знамената в кутиите. Това ще ги предпази от отлагане на прах и други замърсявания, както и ще позволи да бъдат съхранявани в легнало положение, напълно разгънати, за да не се получават намачкване и пречупване на тъканите и живописните структури, обясниха от музея.

/ММ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:08 на 22.07.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация