site.btaТворчески център за калоферска дантела отвори врати

BOBSTH 16:42:01 15-08-2018
IS1639BO.022
Калофер - Калоферска дантела

Творчески център за калоферска дантела отвори врати


Калофер, 15 август /Дима Шопова, БТА/
Творчески център за калоферска дантела отвори врати в Калофер, с което бе открит и традиционният фестивал за финото плетиво. Десетки гости и жители на града имаха възможност да се докоснат до творческия дух и сръчност на българките.
В читалището на града бе открита експозиция на събирани през годините дантели, представени с разнообразни форми, изображения и предназначения. Всяко пано е придружено и с исторически данни както за конкретното изделие, така и за плетката като цяло.
Началото си калоферската дантела води от създаването на дантеленото училище през 1910 година, разказа Ася Николова, директор на НМ "Христо Ботев". Тя уточни, че това е совалкова дантела, която се плете из цяла Европа, а в Калофер е "пренесена" от Минко Фетваджиев, който пише малка брошура, на която описва различни възможности за нови производства и занаяти, сред които и плетенето на тази дантела.
Донка Шипкова е избрана да завърши рисувателното училище в София и да бъде обучена от чехкинята Тереза Холекова на тази плетка. Когато се прибира в родния си град, Шипкова основава единственото в България Дантеленото училище, където се обучават повече от 1800 жени. По думите на Николова, тя не само научава ученичките как да изработват дантелата, но и ги кара да вплетат в нея всичко, което виждат около себе си, като на първо място са цветята - здравеца, розите, еделвайса, слънчогледовите пити. Взаимстват се мотиви и от възрожденските майстори на дърворезбата.
Днес в Калофер се развива кръжок за Калоферска дантела, който, по думите на Антоанета Първанова, председател на НЧ "Христо Ботев 1869" е на принципа майки-дъщери. Творческият център е открит с помощта на спечелен проект за 3000 лева от фондация "Пловдив 2019". /ИС/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 19:57 на 02.08.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация