site.btaБлизо 200 кг смилянски боб дариха производители за трапезата на Празника на фасула

Близо 200 кг смилянски боб дариха производители за трапезата на Празника на фасула
Близо 200 кг смилянски боб дариха производители за трапезата на Празника на фасула
Снимка: кореспондент на БТА в Смолян Христина Георгиева

Гостите на 23-ото издание на Празника на смилянския фасул ще бъдат почерпени с фасулена чорба и курбан, съобщи за БТА кметът на родопското село Чавдар Червенков. Производители на деликатесния сорт боб от Смилян и селата от горното поречие на Арда са дарили близо 200 кг фасул за празничната трапеза, независимо от по-малката реколта тази година.

Традиционният празник на смилянския фасул започва утре с изложение – базар „Чиста храна за нас и нашите деца“.

Хиляди гости от цялата страна се очакват за Празника на фасула, който продължава от 24 до 26 октомври, допълни кметът. Официалното откриване на празничната програма е на 25 октомври на сцена пред читалището в Смилян. Концертът е с участието на групата за изворен песенен фолклор и клуб „Хоро – Смиляна“ при читалище „Проф. д-р Асен Златаров 1927“ – Смилян, както и изпълнители от детската градина и училището в селото. Изложба ще представи творбите от конкурса „Най-оригинално пано от смилянски фасул“.  Посетителите на празника ще имат възможност да опитат от блюдата в конкурса за най-оригинално и вкусно ястие от фасуления сорт, който вирее най-добре в Смилян и съседните села.

Новата реколта боб ще бъде изложена на щандовете на местните производители. Заради сушата и продължителните горещини през това лято, добивите от смилянски фасул в региона са почти наполовина от обичайния урожай, каза Чавдар Червенков. Цената на смилянския фасул засега остава непроменена в сравнение с миналогодишните стойности – около 20 – 25 лв., информира кметът.

В неделя е третият ден от празника, когато ще стартира състезание по планинско бягане.

/АБ/

Потвърждение

Моля потвърдете купуването на избраната новина

Към 09:36 на 22.11.2025 Новините от днес

Тази интернет страница използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на интернет страницата.

Приемане Повече информация